Canı sıkılan havai fişek atıyor,

Dadaşlar korkudan evinde oturamıyor?

Tarih: 01.01.0001 00:00
 Canı sıkılan havai fişek atıyor,

-ÖZEL- 

Havai Fişek Kabusu

 

Erzurum´da gelişi güzel kullanılan havai fişek gösterisi, vatandaşları canından bezdiriyor.

 

Sinan AYDIN

 

Erzurum´da başta düğünler olmak üzere toplantı ve davetlerde yeni trend olan havai fişek gösterisi, gelişi güzel kullanıldığı ve denetim olmadığı için vatandaşları canından bezdiriyor. Hiçbir kullanım koşulu olmayan ve isteyen herkesin alışveriş sitelerinden dahi 50 TL´ye satıl alabildiği hava fişeklerin gelişi güzel patlatılması, tartışmaları da beraberinde getiriyor. İnsanların evinde otururken büyük bir gürültü ile irkilmesine neden olan havai fişek gösterilerine karşı Erzurum Valiliği´nin yönetmelikleri uygulayıp yaptırım uygulaması isteniyor.

 

Günümüzde her etkinlikte ardı ardına atılmaya başlanan havai fişekler, birçok kez ise keyfi olarak gelişi güzel atılmaya başladı. Önüne gelenin havai fişek attığı Erzurum´da, vatandaş canından bezdi. Büyük bir patlama sesi çıkararak korku ve paniğe neden olan havai fişekler, büyük bir gürültü ile irkilen vatandaşların balkonlarına ya da evlerini kapı dışına kadar çıkmasına neden oluyor.

Erzurum Valiliği´nin havai fişek gösterisi ile ilgili yoksa bir yönerge hazırlayarak belirli yasaklar getirmesini isteyen Dadaşlar, yasa bilmezlerin her yerde havai fişek gösterileri yapmaya devam etmesinin engellenmesini istiyor.

 

VATANDAŞI BEZDİRDİ

 

Günümüzde her etkinlikte görmeye alıştığımız havai fişekler yani piroteknik maddeler gelişi güzel kullanılıyor. Son yıllarda her otelde, restoranda, düğünde yani neredeyse her köşe başında kullanılan havai fişekler, gerek yarattığı tehlike gerek de gürültü kirliliği ve vatandaşı korkutması nedeniyle tepki toplamaya başladı. Peki, havai fişekleri bu şekilde gelişi güzel kullanmak yasal mı? Havai fişekler vatandaşı neredeyse canından bezdirdi. Şehrin her noktasında yer zaman kavramı gözetmeden yapılan gösteriler, özellikle yatılı okullar ve hastanelere gözetilmeksizin yapılıyor. Aslında son yıllarda artan bu gösteri için yasa oldukça net.

 

YÖNETMELİKLERE UYULMUYOR

 

 ?Havai Fişek Atış Şekli

1. Ulusal Bayramlar, milli günler mahalli kurtuluş günlerinde, ulusal ve uluslararası toplantı ve kongreler gibi istisnai durumlar dışında havai fişek atımına izin verilmeyecek izin verilmesi durumunda 2,5-5 inç´i geçmeyecektir.

2. Karadan kesinlikle atım yapılmayacak denizden ve kıyıya asgari 200metre açıktan ve atışa uygun bir platform üzerinden yapılacaktır.

3. Havai fişek gösterileri 20.00-22.00 saatleri arasında yapılacaktır.

4. Piroteknik maddelerin ateşleme işi, ?A? sınıfı ateşleyici yeterlilik belgesi olan bir sorumlu tarafından yapılacak olup, belgesi olmayan kişilere kesinlikle atış yaptırılmayacak ve izin verilmeyecektir.

5. Ateşleme işini bizzat yapacak olanın ayırt edilmelerini kolaylaştırmak için reflektörlü ikaz yeleği, koruyucu gözlük ve başlık giymeleri gerekmektedir.

6. Havai fişek gösterilerinde can ve mal güvenliği açısından güvenlik çemberinin yarıçapı fişeğin yükseliş mesafesinin iki katı olacaktır.?

?  Piroteknik maddelerin kullanılacağı yer veya kullanılacak miktar göz önünde bulundurularak Mülki Amirlikçe gerekli görülen hallerde aşağıdaki tedbirler aldırılacaktır.
?  Daha fazla yangın tüpü, yangın kovaları ile yeterince su ve kum,
?  Ambulans
?  İtfaiye
?  Piroteknik maddelerin kullanılacağı alana görevliler haricindekilerin girmesini engelleyecek şekilde şerit veya bariyer ile tecrit önlemi,
?  İlk yardım çantası gibi emniyet tedbirleri.

 

DENETİM OLMAYINCA!!!

 

Erzurum´da havai fişek konusunda neredeyse hiç denetim yok. Şehrin her noktasında kontrolsüzce atılan havai fişekler, hem insan hayatını tehdit ediyor, hem de gürültü kirliliği oluşturuyor. Havai fişek atışlarında ambulans ve itfaiye ekiplerinin bulunması da zorunlu kılınıyor ancak kuralı kimse takmıyor. Petrol istasyonları ve hastanelerin yakınlarında atılmaması gerektiği yönetmelikte defalarca gündeme getirilmesine rağmen kimse bu kontrolsüz gösterilere ?dur? demiyor. Birçoğu izinsiz yapılan gösterilerin ise maliyetleri neredeyse dudak uçuklatıyor. En küçük paket gösterisi 2 bin TL den başlayarak 200 bin TL ye kadar dahi çıkabiliyor. İzinsiz havai fişek gösterisi yapmanın cezası maiyetine göre binlerce lirayı bulabiliyor. Kalitesi dülşük havai, fişekler ise alışveriş sitelerinde 50 TL´ye alıcı buluyor. Erzurum´da kullanılan havai fişek türleri ise, alışveriş sitelerinde 12 adedi 550 TL´ye satılan piroteknik madde.