Şehir hastanesi ışık saçtı

Şehir hastanesinin ışıkları yandı

Tarih: 01.01.0001 00:00
 Şehir hastanesi ışık saçtı

-ÖZEL-

5 bin metrekarelik bir alana yapılan Erzurum şehir hastanesi, ışıklarını yaktı. 5 bin personelle hizmet verecek olan sağlık kompleksinde sona gelindi.

 

Sinan AYDIN

 

Erzurum´da inşaatı aksilikler ve Müteahhit firmaların iş bırakması nedeniyle bir türlü tamamlanamayan şehir hastanesinde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. 2018 yılının sonunda bitirileceği açıklanan ancak açılış tarihi uzayan Erzurum şehir hastanesinde ışıklar yandı. Bölgenin en büyük sağlık ihtiyacına cevap vermesi beklenen 410 bin metrekare alan üzerine kurulan Şehir Hastanesi´nde akşam saatlerinde ışıklar yakıldı. "Leed Gold sertifikası alacak tek şehir hastanesi olacak olan hastanesinin önümüzdeki aylarda hizmete girmesi bekleniyor.

 

IŞIKLARI YANDI

 

2020 yılında tamamen faaliyete geçeceği açıklanan Erzurum Şehir Hastanesinde, önceki akşam ışıklar yakıldı. Çevrede ışıl ışıl bir görüntü oluşturan şehir hastanesi, vatandaşları heyecanlandırdı. Orta doğunun en büyük hastanesi olacağı ifade edilen hastane, Erzurum ve bölge illerin sağlık ihtiyacını karşılayacak. Sağlık Eski Bakanı recep Akdağ´ın Erzurum ziyaretleri sırasında sık sık ziyaret edip incelemelerde bulunduğu şehir hastanesi, ildeki tüm sağlık kuruluşlarını da tek çatı altında toplayacak.

 

HER ODADA BİR HASTA YATACAK

 

Sağlık Eski Bakanı ve Ak Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Recep Akdağ, hastaneyi en son ziyaret ettiğinde yaptığı açıklamada, ??2020 yılına vardığımızda bin 300 yatak bin 500 yatağa kavuşmuş olacak. Aslında bir kriz ve deprem durumunda bölgede çok büyük ihtiyacın olması durumunda buradaki yatakları iki binin üzerine çıkarabilecek durumdayız. Hastanenin doluluk oranına bakılmaksızın her odada bir hasta yatacak. Bazı odalar suit olacak. Böylece hasta ve yakınlarının mahremiyeti de korunacak. Yoğun bakım servislerinin sayısında önemli oranda artış olacak.

Burada müstakil hasta yatağı şeklinde orijinal bir mimari uyguladık. Yoğun bakım servislerinde de her hasta için müstakil bir bölüm var. İki yüz yetmiş civarında da yoğun bakım yatağımız olacak. Hasta burada kendisini gözleyen bir doktorla irtibat halinde olacak. Böylece daha iyi bir insani bakım standartları getiriyoruz. Ameliyathane sayımızın da 39 olmasının yanı sıra otoparklardaki araç sayıları da 3 bin 500 olabilecek. Dolayısıyla kapalı otoparka da önem veriyoruz. Çünkü açık otoparkların bahçeleri adeta oto pazarına çevriliyor. Buraların yeşil ve huzur alanı olması açısından bunu önemsiyoruz" diye konuşmuştu.

 

8 ŞİDETİNDEKİ DEPREME DAYANIKLI BİNA

 

Erzurum şehir hastanesi, depreme dayanıklı sismik simülatörlerle inşa edilen yani 8 büyüklüğünde bir depremde dayanıklı bir bana olarak yapıldı. Bu hastanede ameliyathanede ameliyat yapan hekimler, deprem esnasında ameliyatlarına devam edebilecek. Hastanenin temeli bin 600 sismik izoletörle güçlendirilmiş durumda. Hastane binalarının depremde yıkılmaması değil hiç hasar görmemesi lazım ki psikolojik açıdan da insanlar rahat girebilsin. Hastane 410 bin metrekare olacak. Fizik tedavi ve adli psikiyatri de buraya katılınca 5 bin metrekarelik bir kapalı alana kavuşacak. Tamamlandığında 5 bin personelle hizmet verecek. 25 bin kişilik bir sirkülasyon olması bekleniyor.

 

"LEED GOLD SERTİFİKASI ALACAK TEK ŞEHİR HASTANESİ OLACAK"

 

Hastaneni teknik ve alt yapı açısında birtakım özelliklere sahip olacak. Erzurum Şehir hastanesi, Uluslararası Enerji ve Çevre Dostu Yeşil Bina (Leed Gold) Sertifikası alacak tek şehir hastanesi olacak. Özellikle acile gelen hasta yüzünden aracını park etme sorunu yaşayanların sıkıntısı vale sistemiyle giderilecek. Yaşlılara ve yolunu bulamayan kişilere mutlaka yardımcı olacak personeller olacak. Muayene odaları yeterli ama doktor sayısı arttığında yeterli olmayabilir bunun için 300´ün üzerinde poliklinik rezerv alanları da yapılıyor. Odalar önce iki kişilik olacak ama daha sonra tamamen tek yataklı olacak. 2020´ye kadar adli psikiyatri ve fizik tedavi hastanesinin bitirilmesi bekleniyor. Hastane, hem bölgeye hem de bölge ülkelerine hizmet bir sağlık kompleksi haline gelecek.