Tortum şelalesini kurtaracak ihale 25 Eylül´de

25 Eylül´de Tortum şelalesinin kaderini değiştirecek ihale yapılacak. Proje kapsamında seyir terası, yeni patika yollar ve şelaleyi aşağıdan izlemek için yeni alanlar oluşturulacak.

Tarih: 01.01.0001 00:00
 Tortum şelalesini kurtaracak ihale 25 Eylül´de

Sinan AYDIN

UNESCO´nun Dünya mirasına aday gösterdiği, 48 metre yükseklikten düşen Tortum Şelalesi, Bakanlık projesiyle kurtulacak. Son dönemde heyelan meydana gelmesi nedeniyle gündemde olan Tortum Şelalesinin kaderinin değişeceği müjdesini Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy verdi. Erzurum Devlet Su İşleri (DSİ) 8. Bölge Müdürlüğü, 25 Eylül´de ETÜT Plan ve Proje İhalesi yapacak. İhale sonrası işbaşı yapılacak, Tortum şelalesi hem heyelandan kurtarılacak, hem de yeni alanlarla tam bir turizm alanı olacak.

 

SON OLARAK PATİKA YOL KAPATILMIŞTI

 

Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden biri olan Tortum şelalesinde, geçtiğimiz aylarda suyun düştüğü korkuluklu taş merdivenlerde heyelan olmuştu. Suyun düştüğü göle inen merdivenli yaya yolu, risk taşıdığı için yaya trafiğine kapatılmıştı. ?Dikkat! Merdivenleri kullanmak tehlikeli ve yasaktır? uyarı yazısının asıldığı şelalede, alt bölüme inişler ise patika bir yoldan yapılıyor. Turistik bir alan olmasına rağmen işletmecilik kültürünün yerleşmediği Tortum Şelalesi, bakanlığın hayata geçireceği proje sayesinde makus talihini yenecek.

 

25 EYLÜL´DE TORTUM ŞELALESİ İÇİN İHALE YAPILACAK

 

Uzundere belediye başkanı Halis Özsoy, Tortum şelalesi için DSİ tarafından 25 Eylül´de ?ETÜT, Plan ve Proje´ ihalesi yapılacağı müjdesini verdi. Başkan Özsoy, ?? DSİ Bölge Müdürlüğü 25 Eylül´de ihale yapacak. ETÜT, plan proje yapımı ve proje çizimi ile ilgili ihale. Proje kapsamında yeni yol yapılıp heyelan sıkıntısı tamamen aşılacak. Heyelan önleyici çalışma yapılarak sıkıntı kökten çözülecek´´ diye konuştu. Başkan Özsoy, proje kapsamında yeni yapılacak alanlarla Tortum şelalesinin tam bir dünya markası haline geleceğini vurgulayarak projenin detaylarını ise gazeteniz GÜNEBAKIŞ´la paylaştı.

 

SEYİR TERASLARI, SAĞ-SOL PATİKA YOLLAR VE İHTİYAÇ ALANLARI YAPILACAK

 

Şelalenin bakım ve tadilatı için çok önceden Bakanlığın girişimleri olduğunu ifade eden Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy, ?? Geçen yıllarda o dönem Orman ve Su İşleri Bakanı olan Veysel Eroğlu Tortum şelalesini ziyareti esnasında sıkıntıları kendisine aktardım. Kendisi de bazı sıkıntıları yerinde gözlemleme imkanı buldu. Sayın bakanımıza Tortum şelalesine seyir terası olması gerektiğini, sağ ve solda sahil yolları yapılması gerektiğini, heyelan önleyici çalışma yapılması gerektiği konularında fikrimizi beyan ettik. Veysel Eroğlu´da taleplerimize olumlu cevap verdi ve Bakanlık bu doğrultuda çalışmalar başlattı.25 Eylül´de yapılacak ihale sonrası çalışmalar başlayacak. Biraz zaman alacak ama proje kapsamında seyir terası, patika yollar yapılacak. Ayrıca şelaleyi insanların aşağıdan izleyebilmesi için yeni alanlar oluşturulacak´´ dedi.

 

TORTUM ŞELALESİNİN TARİHÇESİ

 

Tortum Şelalesi, Tortum Gölü´nün Tev Vadisi´ndeki heyelan kütlesini aşarak dökülmesiyle oluşmuştur. 21 metre genişlik ve 48 metre yüksekliğe sahiptir. Şelalenin önünde yer alan izleme balkonu, ziyaretçilerin büyük ilgisini çekmektedir. İzleme merdivenlerinin nefes darlığı ve kalp rahatsızlıklarını önlediğine inanılmaktadır. Yılın her dönemi farklı bir güzelliğe bürünen Tortum Şelalesi, doğa tutkunlarına kendini hayran bırakan eşsiz bir güzellik sunar. Şelale, özellikle mayıs ve haziran aylarında bütün görkemiyle kendini gösterirken hazirandan sonra su miktarında azalma olmaktadır. Düşen su seviyesi de Tortum Şelalesi´ne farklı bir güzellik katmaktadır. Şelale ve çevresi, aynı zamanda Erzurum´un önemli mesire alanlarından biridir. Tortum Şelalesi´ne 1952-1960 yılları arasında hidroelektrik santrali yapılmış ve Türkiye´nin elektrik arzına katkıda bulunmaya başlamıştır. Uzundere ilçesinde bulunan bu doğa harikası, Erzurum ilinin 100 km kuzeyinde, Uzundere ilçesine 16 km mesafede ve Tortum Gölü´nün kuzey kenarında yer almaktadır.