ESKİ KİLİMLER ÇANTA VE CÜZDANA DÖNÜŞTÜ

Erzurum’da kullanılmayan eski kilimler çanta ve cüzdana dönüştü.

Tarih: 27.03.2024 23:19 Güncelleme: 28.03.2024 01:09
 ESKİ KİLİMLER ÇANTA VE CÜZDANA DÖNÜŞTÜ

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru

Tasarımları ile dikkat çeken çanta ve cüzdanlar eskiye özlem duyanlardan ilgi görürken el emeği hediyelik eşyalar, vatandaşlardan yoğun talep görüyor

 Eski kilimden yapılan çanta ve aksesuar ürünlerin çok fazla ilgi gördüğünü ifade eden esnaf, eski kullanılmayan  kilimleri  atmak yerine bu şekilde değerlendirdiklerini söyledi.

Esnaf,”  Kilim çanta, kilim cüzdan yapıyoruz. Biz kilimleri köylerden temin ediyoruz. Eski kullanılmayan, çok zarar gören kilimleri  atmak yerine bu şekilde değerlendiriyoruz. Çantalarımız el yapımı ama bunları biz kendimiz imal ediyoruz. Dünyanın en iyi çanta markalarının ürünlerini satıyoruz. Genelde İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, gibi büyük şehirlere daha çok satışımız var. Ortaya şık çantalar ve cüzdanlar çıktı. Görenlerin ilgisini çekiyor. İşimiz insanların daha çok yapmadığı, göremediğini gösterebilmek ve yapabilmek adına değişik değişik şeyler üzerine çalışma yapmaktayız. Bunun sebebi de bizim geçmişten günümüze gelen bazı maneviyat duygularımızın insanlara tekrar hatırda tutulması adına çalışıyoruz. Eskiye özlem duyanlar özellikle kilim parçalarından yaptığımız bu ürünlere ilgi gösteriyor. Biz de bu sayede kullanılmayacak durumda olan kilimleri yeniden geri dönüşümle  değerlendiriyoruz. Atmak yerine günün koşullarına uygun ürünler ortaya çıkarıyoruz.  Yıkamadan geçtikten sonra elimizdeki kilimden ne yapılabilir ise onun çalışmasına başlıyoruz. Örneğin çanta mı olur? Cüzdan mı olur veya tekrar kilim mi yapılması gerekiyor? Ona karar verdikten sonra kesim işlemini yapıyoruz. Kesimini yaptıktan sonra atölyeye gidiyor. Kenarları atölyedeki makinede dikiliyor. Sapı, püskülü, boncuğu ve çıt çıtı monte ediliyor. Tamamen hazırlandıktan sonra dükkanımızda perakende satıyoruz. Şuanda satışlarımız kış mevsimi olması nedeniyle çok şükür iyi, şehrimize gelen yerli ve yabancı turistlerinde ilgisini çekiyor. Hatta bunları hediyelik olarak alıyor çoğu müşterimiz çünkü kolay kolay her yerde bulunacak ürünler değil, her ürün neredeyse özel çünkü başka bir eşi daha yok her kilimden ne tür ürün çıkabilecek durumdaysa ona göre yapıyoruz”