AK Parti´de adaylık süreci başlıyor

AK Parti, yerel seçimlerde aday olacak kişilerin başvurularını Kasım ayının ilk haftasından itibaren almayı planlıyor.

Tarih: 01.01.0001 00:00
AK Parti´de adaylık süreci başlıyor

 

GÜNEBAKIŞ

AK Parti, adaylık başvurularını da Kasım´ın ilk haftasından itibaren almayı planlıyor. Yerel seçimlere ilişkin resmi takvim 1 Ocak 2019´da başlayacak. Bu nedenle kamu görevlileri ve parti teşkilatlarından aday olacakların 1 Aralık´a kadar görevlerinden istifa etmesi gerekiyor. AK Parti´den belediye başkanı adayı olacakların ödeyeceği ücretler ise, illerin nüfuslarına göre belirlenecek.

TEMAYÜLLER İLK KEZ ELEKTRONİK OYLAMA İLE YAPILACAK

AK Parti yerel seçimler için çalışmalarına hız verdi. SMS ile 12 milyon vatandaşın nabzını tutan parti yönetimi, bir yandan 200 bin kişinin katılacağı saha araştırması başlatırken, öte yandan ise ilk kez elektronik oylama ile yapılacak temayüllere hazırlanıyor. AK Parti bu metodu vatandaşların nabzını tutarken de kullanacak. İki aday üzerinde kararsız kalınması durumunda, il veya ilçelerin meydan olarak nitelendirilebileceği bir yerine stant kurulacak. Özel yazılımlarla hazırlanan bilgisayar programına iki adayın ismi girilecek ve vatandaşlara dağıtılacak çipli kartlarla oy kullanmaları istenecek. Plebisit benzeri bir uygulama ile bir saat sonra, vatandaşların hangi aday üzerinde yoğunlaştıkları anlaşılacak ve anında üst komisyona bildirilecek.

ADAYLIK ÜCRETLERİ NE KADAR OLACAK?

AK Parti, adaylık başvurularını da Kasım´ın ilk haftasından itibaren almayı planlıyor. AK Parti´den belediye başkanı adayı olacakların ödeyeceği ücretler ise, illerin nüfuslarına göre belirlenecek. Bu kapsamda, büyükşehir belediye başkan adaylığı için 10 bin liranın üzerinde ücret alınması planlanıyor. Büyükşehir olmayan iller, ilçeler ve beldeler için ise adaylık ücreti daha düşük olacak. Belediye meclis üyeliğine aday olacaklardan da ayrıca ücret alınacak.

İSTİFA SÜRECİ

Yüksek Seçim Kurulu´ndaki yerel seçim hazırlıkları ise 12 Kasım´dan itibaren başlayacak. Seçimler için gerekli genelgelerin yazımına başlayacak. Yerel seçimlere ilişkin resmi takvim 1 Ocak 2019´da başlayacak. Bu nedenle kamu görevlileri ve parti teşkilatlarından aday olacakların 1 Aralık´a kadar görevlerinden istifa etmesi gerekiyor.

ADAYLIK KRİTERLERİ

AK Parti, Türkiye genelindeki bin 398 belediye için iki ayrı adaylık süreci işletecek. Bu kapsamda, öncelikle mevcut başkanlarla yola devam edilip edilmeyeceğine karar verilmesi için ?Kurumsal performanslarına´ bakılacak. Ayrıca, ilinde teşkilat, meclis üyeleri, milletvekilleri ile uyumu, halka ilişkileri, vatandaş nezdindeki karşılığı da mevcut başkanların yeniden aday gösterilmesinde etkili olacak. AK Parti´de olmayan 500 civarındaki belediye ve mevcut başkanların aday gösterilmeyeceği yerler için yapılacak müracaatlar için ise ayrı bir çalışma yürütülecek. Yeni adaylarda ?saygınlık, dürüstlük, güvenilirlik, liyakat ve ehliyet´ kriterlerini ön plana çıkacak. Seçilme yaşının 18´e indirilmesi ile birlikte, önceki seçimlere oranla bu seçimde daha fazla genç adayın çıkması bekleniyor.