Arıcılık Sezonu Başlarken, Arıcılar Ballığa Hazırlanıyor

Arıcılık sezonunun başlamasıyla birlikte arıcılar, ballığa hazırlıklarını hızlandırdı.

Tarih: 06.05.2024 23:00
Arıcılık Sezonu Başlarken, Arıcılar Ballığa Hazırlanıyor

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl 

Arıcılık teknikeri Turgut Mollaoğlu, yeni sezonun başladığını ve arıcıların kovanlarını ballığa hazırlamak için çalışmalara başladığını ifade etti.

Mollaoğlu, arıcılık sektöründe uzun yıllara dayanan tecrübesiyle, arıcıların yeni sezona hazırlık sürecini değerlendirdi. "Arıcılarımız, kışın ardından baharla birlikte doğanın canlanmasıyla birlikte harekete geçiyorlar. Şimdi kovanlarını ballığa hazırlamak için gerekli bakım ve düzenlemeleri yapıyorlar." diyen Mollaoğlu, arıcıların kovanlarını temizleyip bakımlarını yaparak arıların daha verimli çalışma sağlayabileceklerini belirtti.

Arıcıların ballığa hazırlık sürecinde kovanların bakımı kadar çevresel faktörlere de önem verdiklerini vurgulayan Mollaoğlu, çiçeklenme döneminin başladığı bu günlerde arıların yeterli nektar kaynağına ulaşabilmesi için uygun çevresel koşulların sağlanmasının önemine dikkat çekti.

Turgut Mollaoğlu, arıcılığın zorlu bir süreç olduğunu ancak doğru bakım ve yöntemlerle başarılı sonuçlar elde edilebileceğini dile getirdi. "Arıcılık, sabır ve özveri gerektiren bir meslek. Ancak doğru tekniklerle ve doğru zamanda yapılan işlemlerle arıcılarımız verimli bir sezon geçirebilirler." diyen Mollaoğlu, arıcıların emeklerinin meyvesini ballarını hasat ettikleri zaman aldıklarını belirtti.

Mollaoğlu, “İlimizdeki arılar 2023 yılı sonbaharın da kar yağması ile arılarını kışlamaya alan arıcılarımız daha sonra havaların sıcak gitmesi ile bölgemizde arılarını takip etmeyen veya edemeyen arıcılarımızda ölümler yıllara oranla daha fazla oldu. Bu ölümlerin en büyük sebebi kışın sıcak olmasından dolayı güçlü koloniler ile girildiği için yeterli hava sürküle edemediğinden koloni kayıpları ile karşılaştılar.  Gezgin arıcılık yapan arıcılarımız ise kışın sıcak gitmesi ile arıların fazla bal tüketmesinden ve özellikle varroa mücadelesini iyi yapmadıklarından dolayı kayıplar yaşadılar. Baharın erken gelmesi ile iyi mücadele eden arıcılarımız koloni kayıplarını bölme yöntemi ile bir nebzede olsa giderdi, mücadele etmeyen arıcılarımızda koloni sayısında düşüklükler görüyoruz”.

Mollaoğlu’ndan Altın Değerinde Tavsiyeler

Mollaoğlu, “Mevsim koşullarına baktığımız zaman geçmiş yıllara oranla bu sene bir anda havaların ısınması ile floradaki erken hareketlilik arıların bu baharı bayram yaparak geçirmesine vesile oldu. Arılarda Mayıs 20 sindeki hareketliliği nisan ayı sonun da görmemiz iklim değişikliğini, küresel ısınmanın verilerini net ortaya koyduğunu düşünüyorum. Bu nedenle arıcılara tavsiyem tedbirli olmaları iklim koşullarını iyi takip ederek hareket etmeleridir. Bu günlerde yağmaya başlayan yağmurlar biz arıcıları çok daha ümit var ediyor.  Bu günleri iyi değerlendiren arıcılarımız yazın verimli bir sezon geçireceklerine inancım tamdır. Arıcılarımıza tavsiyem sezona iyi hazırlanmaları gerekir. Kolonilerdeki yaşlı ana arıları ivedilikle değişmelerini bu değişikliği yaparken hazır ana arı almalarını pek tavsiye etmiyorum, arılıklarında mutlaka ıslah yapmalarını bu ıslah çalışması sonucunda verimli kolonilerinden kendilerinin ana arı üreterek kolonilerin analarını değişmelerini tavsiye ederim. Bu çalışma yı yapan arıcılarımızda verimin en az yüzde 50 oranında artış ile karşılaşacaklarını kendileri de net bir şekilde göreceklerdir. İkinci olarak zayıf koloniler ile sezonda boşuna uğraşmasınlar iki zayıf koloniyi birleştirerek güçlü koloni elde etsinler ve sezonu kazançlı geçirsinler”.

“Ayrıca, Arıcılarımıza asıl tavsiyem ise sadece arıları bala çalıştırmasınlar. Polen, Arı sütü, Propolis, Arı ekmeği hatta arı zehri üretimine yönelsinler.  Bu ürünler ile çok daha fazla kazançlı çıkacaklardır”. Diye aktardı.