ATASEM´den Bilirkişilik Temel Eğitimi programı

Atatürk Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATASEM), ?Bilirkişilik Yönetmeliği" kapsamında Adalet Bakanlığı Hukuki İşleri Genel Müdürlüğü Bilirkişilik Daire Başkanlığı tarafından eğitici kuruluş olarak yetkilendirildi.

Tarih: 01.01.0001 00:00
ATASEM´den Bilirkişilik Temel Eğitimi programı

Dilek BAYRAK

Atatürk Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATASEM)tarafından 2-10 Aralık 2017 tarihleri arasında Bilirkişilik Temel Eğitimi programı düzenlenecek. 18 saati teorik ve 6 saati uygulamalı olmak üzere en az yirmi dört ders saatinden oluşacak eğitim programı ATASEM Dersliklerinde gerçekleşecek.

EĞİTİMİN AMACI

Bilirkişilik Temel Eğitimi programı ile, mesleki deneyime sahip, alanında uzman kişilerin bilirkişilik hakkında hukuki bilgi sahibi olmalarını ve bilirkişilik faaliyetlerini hukuksal açıdan sorumluluklarını gerektirebilecek herhangi bir sorunla karşılaşmadan sürdürebilmelerini sağlamak amaçlanıyor.

EĞİTİM HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Bilirkişilik temel eğitimi, beş yıllık meslekî kıdem kazanmış kişiler tarafından alınan ve bilirkişilik faaliyetinin yürütülmesi ile ilgili temel, teorik ve pratik bilgileri içeren eğitimi ifade ediyor.

?Bilirkişilik Yönetmeliği? Madde 30/1.fıkra uyarınca ; Mesleğinde 5 (beş) yıllık kıdemi olanlar bilirkişi olabilirler. 5 Yıllık mesleki kıdeme sahip kişilerin katılabileceği eğitim sonrasında alacakları "Katılım Belgesi" ile Adli ve İdari Yargı Komisyon Başkanlıklarının bilirkişilik ilanında belirteceği diğer hususları da sağlamaları durumunda bilirkişilik yapmak üzere başvuruda bulunabilecekler.

 

18 saati teorik ve 6 saati uygulamalı olmak üzere en az yirmi dört ders saatinden oluşan temel eğitim, Teorikte; yargılama hukukunun genel ilkeleri, bilirkişilik mevzuat hükümleri, bilirkişinin taşıması gereken nitelikler, bilirkişinin yetkileri ve yükümlülükleri, uyması gereken temel ve etik ilkeler, ispat faaliyeti ve bilirkişi incelemesinin usul ve esasları, teknik konu-hukuki konu ayrımına ilişkin usul ve esaslar ile rapor yazım usul ve tekniğini kapsıyor.

Uygulamada ise; Bilirkişi Bilgi Sisteminin kullanılması, katılımcıların bireysel veya heyet hâlinde sistematik teknikleri kullanma becerilerini geliştirmelerini sağlayacak örnek bir olaya ilişkin bilirkişi raporu düzenleme ile uygulama gözetimi faaliyetlerini içeriyor.

TEMEL EĞİTİME KATILMAK ZORUNLU

Katılımcıların derslere devam durumunu gösteren çizelge düzenlenecek ve derslerin 1/12´sine (2 ders saati) devam etmeyenlerin eğitim programıyla ilişiği kesilecek. Bu kurala uymayan katılımcılara ücret iadesi yapılmayacak ve katılım belgesi verilemeyecek.