ATASEM´den Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitim Programı

Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü, Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Mustafa Sinan Aktaş´ın Eğitim Koordinatörlüğünü yapacağı, Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitim Programı 8 Ocak´ta başlayacak.

Tarih: 01.01.0001 00:00
ATASEM´den Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitim Programı

Dilek BAYRAK

Atatürk Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATASEM) tarafından verilecek olan; Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitim Programı için ön kayıt süreci devam ediyor. 29 Aralık´ta kesin kayıt döneminin başlayacağı Eğitim programı, 8 Ocak 2018´de başlayacak ve 9 gün sürecek. Teorik Dersler ve Sınav; Atatürk Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATASEM), Uygulama Dersleri ise; Atatürk Üniversitesi Tıbbi Deneysel Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATADEM)´de gerçekleşecek.

Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitim Programıyla, deney hayvanları ile yapılacak olan bilimsel araştırma, test, sağlık hizmetleri uygulamaları, eğitim-öğretim ve yayın gibi temel etkinliklerde yer alacak kişilerin kullanılacak yöntem ve materyaller ile ilgili etik standartları uygulayabilecek ve etik ilkeler doğrultusunda çalışacak ehliyete sahip olmalarının sağlanması amaçlanıyor.

EĞİTİMİN İÇERİĞİ

Araştırıcılara Deney Hayvanları ile çalışırken uymaları gereken mevzuat, etik kurallar, hayvanların anatomi, fizyoloji, histolojileri ve biyokimyasal özellikleri gibi derslerin yanı sıra, hastalıkları, bakım besleme ve üremeleri ile ilgili bilgiler, temel ve özel çalışma modelleri ile denemelerde uygulanan yöntemler uygulamalı olarak verilecek. Başarılı olanlar ?Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası? almaya hak kazanacaklar.

EĞİTİMİN ÖN KOŞULLARI

Deney hayvanları kullanım sertifikası eğitim programlarında derslerin yüzde 80´ine devam etmek zorunlu. Kursiyerlerin başarılı sayılabilmeleri için kursun sonunda girdikleri sınavdan 100 üzerinden en az 70 ve üzeri puan almaları gerekiyor.

EĞİTİME KİMLER KATILABİLİR?

Deney hayvanı kullanarak her türlü eğitim, araştırma, uygulama ve test yapmak isteyen veya bu programların yapılmasında deney hayvanlarına dokunarak ve gözlemleyerek katkıda bulunan öğrenciler, araştırmacılar, akademik, sağlık, teknik ve idari personel, ayrıca hayvan bakıcıları ve diğer yardımcı personeller, bu programdan faydalanabilecek.

Deneyde Kullanılacak Hayvanlar ise, Fare, Sıçan, Tavşan olarak açıklandı