BAKLİYAT ÜRÜNLERİNDEKİ FİYAT ARTIŞI SÜRÜYOR

Temel gıda ürünlerinde fiyat artışları katlanarak devam ediyor.

Tarih: 06.05.2024 14:35 Güncelleme: 06.05.2024 14:36
BAKLİYAT ÜRÜNLERİNDEKİ FİYAT ARTIŞI SÜRÜYOR

www.erzurumgunebakis.com / İhsan KUMRU

Son aylarda bakliyat ve tahıllar grubunda artış meydana geldi. Alım gücü düşen vatandaş ise çuvalla aldıkları bakliyat ürünlerini artık kiloyla almaya başladı.

Fiyat artışları tüm bakliyat çeşitlerini etkilediğini ifade eden bakliyat satıcı Furkan Öz, vatandaşların alım gücünün düştüğünü söyledi.

Öz,” Bakliyat ürünlerinin hepsine zam geldi. Vatandaş bunu geliri olmadan alamaz. Tüketim artarken üretim azalıyor. Biliyorsunuz bu yıl yine beklenilen yağışların olmamasıyla birlikte beklenilen ürünü çiftçiler alamadı. Ürün az olunca tabi buda bakliyat fiyatlarında artmasına sebep oluyor. Bakliyattaki fiyat artışı bu yılın artışı değil kuraklığın başladığı yıllardan bu yana artış var ve devam ediyor. Fiyat artışının tek nedeni var ürünün az olması. Kuraklık olmasa, ürün çok olsa, fiyatlar düşer ama ürün olmadığı için fiyatlar artıyor. Ülkemizde hemen hemen her ürün her zaman var. Yani herhangi bir ürün artışa geçtiği zaman zaten devlet yurt dışından getirerek fiyatları sabitliyor. Gelir gider düzeyi dengede değil. Vatandaşın kazancı düşüyor masrafı artıyor. İnsanların cebinde parası varsa rahat bir şekilde alışveriş yapıyor. Cebinde parası olmayan vatandaş bir kilo alacakken yarım kilo alıyor. İnsanlar hesaplı ürün neyse ona bakıyor. Bizde bundan doğal olarak etkileniyoruz. Bu artışlar bizi etkilediği gibi tüketiciye de yansıyor. Şu anda hem bizim hem de milletin alım gücü düşmüş durumda. Daha önce çuvalla ürün alan vatandaş şu anda kiloyla almaya başladı. Fiyatların yükselmesi milleti çok etkiledi. Gidişat böyle devam ederse her hafta fiyat artışları devam edecektir. Hükümetin bu artışları inceleyip denetlemesi gerekiyor. “Devletin gıda denetim birimleri var. İsteğimiz bu stok yapanları denetleyip engellesinler. Hassas bir süreçten geçiyoruz. Bu ekonomik sıkıntıların yaşandığı süreçte devletin bunlara önlem almasını ve fiyat artışının sebebini öğrenip engellemelerini istiyoruz. Fiyatların artacağını düşünmesinler. Ülkemizde hemen hemen her ürün her zaman var.”