Başkan Yücelik´i Memnun Eden Düzenlemeler

Yeni Düzenlemeler Çalışma Hayatımıza Kolaylıklar Getirecek

Tarih: 01.01.0001 00:00
Başkan Yücelik´i Memnun Eden Düzenlemeler

Sinan AYDIN

2017 yılında çıkarılan birçok yeni düzenleme, 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe girdi.Arabuluculuk başladı, vergi beyannameleri değişti, işverenlere meslek kodu bildirme sorunluluğu geldi. Hükümetin çalışma hayatına yönelik devrim niteliğindeki değişiklikleri, yeni yılla birlikte hayatımıza girdi. ETSO Başkanı Lütfü Yücelik, Gazeteniz GÜNEBAKIŞ´a yaptığı özel açıklamalarla, yeni düzenlemeleri değerlendirdi. Başkan Yücelik, ?? Yeni düzenlemelerin çalışma hayatımıza kolaylıklar getireceğine inanıyorum´´ dedi.

İŞTE YENİ DÜZENLEMELER?

Yeni düzenlemelerin ayrıntıları şöyle:

Arabuluculuk geldi: İşçi ve işveren arasındaki kıdem ve ihbar tazminatı, yıllık izin, fazla mesai gibi anlaşmazlıkların çözümünde arabuluculuk sistemi devreye girdi. Taraflar arabulucuya gitmeden dava açamayacak. Arabulucular anlaşmazlığı en geç bir ay içinde sonuca bağlayacak. Böylece yıllar süren mahkeme süreci sona erecek. Başvuru süresi de 30 gün.

Beyan sistemi hayata geçti: Maliye Bakanlığı tarafından hayata geçirilen defterde beyan sistemi bazı mükellefler için 1 Ocak´tan itibaren hayata geçti. Mükellefler sistem haricinde kağıt veya elektronik ortamda kayıt ve defter tutmaları halinde, hiç kayıt ve defter tutmamış sayılacak. Basit usule tabi mükellefler ile serbest meslek erbapları, bugünden itibaren sistemi kullanacak.

İkinci emeklilik sistemi: Otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi, KOBİ, küçük esnaf ve belediye çalışanları için de devreye girdi. Bireysel Emeklilik Sistemi´ne (BES) otomatik katılım, 1 Ocak´ta 50-99 arası çalışanı olan iş yerleri ile mahalli idareler ve KİT çalışanları için de geçerli oldu.

Meslek kodu cezası: Meslek kodu zorunluluğuyla artık herkes yaptığı işiyle bildirilecek. Yanlış beyana ceza gelecek. Muhtasar ve Hizmet Beyannamesi uygulaması da Temmuz´da başlayacak.

Dürüst mükellefe indirim:  Vergi mükellefi olup, düzenli bir şekilde ödemesini yapanlar için yüzde 5 indirim fırsatı yolu 1 Ocak itibariyle açıldı. Mükelleflerden, geriye dönük 2 yıl içerisinde düzenli beyannamesini veren, vergisini yatıranlar yararlanacak.

İstihdama destek: 31 Aralık 2017 itibarıyla süresi biten ilave istihdama prim ve vergi desteği 2018´de de devam edecek.

6 ay maaş devletten: 3 ve daha az çalışanı olan işyerleri eğer yeni bir işçi alırsa bu işçinin tüm maaş ve primleri 6 ay boyunca Hazine tarafından karşılanacak. Bu uygulama da 1 Ocak 2018 itibariyle başladı.

Yeni kadro geliyor: 900 bin taşeron işçi kadroya geçerken, 4C´liler 4B´li olacak, mevsimlik işçilerin çalışma süreleri 4 ay uzadı. Ayrıca kamuya 110 bin yeni memur alınacak. 5 bin engelli kamu kurumlarında göreve başlayacak.

BAŞKAN YÜCELİK: ÇALIŞMA HAYATIMIZA KOLAYLIK GETİRECEK

Yukarıda sıraladığımız yeni düzenlemelerle ilgili görüşlerini dile getiren ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, şunları söyledi: ?? İş ve çalışma hayatındaki yeni düzenlemeler, zaman zaman bizim de dile getirdiğimiz, hem ilgili makamlarla, hem de kamuoyu ile paylaştığımız ve yapılmasının iş ve çalışma hayatımıza kolaylık getireceğine inandığımız bir takım yenilikleri içeriyor.

Özellikle, dürüst mükelleflerin vergi indiriminden faydalanması konusundaki görüşümüzü ve taleplerimizi, Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal´a, üyelerimiz adına bizzat iletmiştik. Uygulamanın hayata geçirilmesi sevindirici?

Bunun dışında, üyelerimize işlerinde zaman kazandıracak her türlü uygulamayı destekliyoruz. Bazı işlemlerin elektronik ortamda yapılmasının; mükelleflere zaman kazandıracağına, kırtasiye masraflarını ve bürokrasiyi azaltacağına, hem devletin, hem de mükellefin raporlamalarını hızlı ve pratik bir şekilde yapmasına zemin hazırlayacağına inanıyoruz.

Ayrıca, istihdam konusunda sağlanacak devlet destekleri işsizliği azaltacağı gibi, işletmelerin bu konudaki maddi yükünü de hafifletecektir.

Bunların yanı sıra, arabuluculuk sistemi uygulamasıyla; mahkemelerin iş yükünün hafifleyeceği ve tarafların orta yolu bulup, anlaşmazlıklarını çözebilecekleri kanaatindeyiz.´´