Erdal Güzel, “Erzurum'da okur sayısı fazla”

Her yıl mart ayının son pazartesi günü başlayan hafta, ülkemizde Kütüphane Haftası olarak kutlanmaktayken, Erdal Güzel, Erzurum’da okuma alışkanlığını değerlendirdi.

Tarih: 28.03.2024 13:55
Erdal Güzel, “Erzurum

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur bingöl 

Konuşmasına, Erzurum’daki okuma alışkanlığının Ülke geneline göre az, diğer illerle göre önde olduğunu belirterek başlayan Güzel, “Erzurum’u tanımayanlar için garip bir durum olarak görülse bile işin gerçeği şu ki, şehrimizde kitap okuyan sayısı bir hayli fazladır” ifadelerini kullandı. 

Güzel, özellikle Erzurum’da yapılmış olan kitap fuarlarına ilginin şaşırtıcı vaziyette olduğunu dile getirirken geçmişte yaşadığı bir anısını şu sözlerle aktardı; “İlk fuarın açıldığı zaman biz de organizasyon içerisindeydik ve böyle bir ilginin alakanın olmayacağı düşüncesindeydik. Fuara gelen okurlar yayınevlerini de hayretler içerisinde bırakmıştı. Gerçekten Erzurum’a yakışır bir şekilde bir fuar olmuştu”. 

“Dünya ülkeleri içerisinde okuma alışkınlığı az olan bir ülkeyiz”

Ülkemizde kitap okumanın düşük olduğunun vurgusunu yapan Güzel, Toplum olarak televizyon seyretmeye, cep telefonuyla oynamaya ve bilgisayarın başında vakit geçirmeye harcadığımız zamanının onda birini belki de kitaba harcamıyoruz. Ancak Erzurum ilim ve irfan şehridir o münasebetle şehrimizde çok da güzel kütüphanelerimiz vardır. Özellikle öğrencilerimizin gençlerimizin faydalanabileceği Atatürk Üniversitesi bünyesinde çok müthiş bir kütüphanemizin var olmasıyla birlikte Fuat Sezgin kütüphanesi, İsmail Saip Sencer il halk kütüphanelerimiz çok zengin bir kütüphanedir” dedi.

“Kitabın çok olmasından ziyade önemli olan kitaba ulaşmak ve kitabı okumaktır”

Güzel, “kitap sayısının fazla olmasından ziyade okunan her kitabı hayata yansıtmak önemlidir. Bu konuda eksik eksikliklerimiz var ve bu eksikliklerimizi telafi etmek mecburiyetindeyiz çünkü okuyan toplumların gelişmiş toplumlar olduğunu görüyoruz. Özellikle 21 yüzyıldayız yapay zekanın olduğu bir dönemden geçiyoruz bizim okumaya çok ihtiyacımız var okullara okumaya kitaba kitap kokusuna çok ihtiyacımız var. Kitap okumak hem maddi hem manevi açıdan zenginleştirir. Biz kendimizi eğiliriz malumat sahibi oluruz kimselere beynimizi ipotek etmeyiz ama okurken şu tercihi de yapmak lazım her kesimden her alandan kitap okumak lazım sadece siyasi düşüncelerimize, kendi inanç sistemimize uygun kitapların yanında diğer kültürlere diğer medeniyetlere ait kitapları da okumamız gerekiyor”.

“Gençlerin en azından bir saatlik bir okuma alışkanlığı olmalı”

Gençlere, kitapların en iyi dost olduğunun altını çizerek tavsiyelerde bulunan Güzel, “Tavsiyem gençlerin kitap okumalarıdır çünkü kitap en iyi dosttur şayet bir seyahat kitabını okuduğunuz zaman dünyayı gezersiniz, farklı iklimlere gidersiniz ve çok şeyler elde edersiniz. Bir roman okuduğunuzda birbirinden farklı hikayelere ortak olurunuz. Bu münasebetle ben gençlere şunu tavsiye edebilirim biraz önce de söylediğim gibi her türlü kitabı okusunlar her türlü kitap hakkında bilgi sahibi olsunlar. Okumamış toplumların hali cehalettir cahilliktir geri kalmışlıktır” diyerek kütüphaneler haftasını tebrik etti.