Erzurum’da düşük vaka sayısı aşıya ilgiyi azalttı

Erzurum’da haftalık vaka sayılarındaki düşüşün yol açtığı rahatlık 2’inci doz aşıya ilginin azalmasına neden oldu.

Tarih: 16.01.2022 19:56
Erzurum’da düşük vaka sayısı aşıya ilgiyi azalttı

 

Sinan AYDIN

Erzurum 2 doz aşı olmuş 18 Yaş ve üstü nüfus sayısı bakımından Ardahan, Erzincan, Hakkari, Kars, Malatya, Tunceli ve Van’ın gerisinde kaldı. İlde haftalık vaka sayılarındaki düşüşün yol açtığı rahatlık 2’inci doz aşıya ilginin azalmasına neden oldu. En az 2 doz aşı olmuş 18 Yaş ve üstü nüfus verileri açıklandı. Erzurum’da 2’inci doz aşı yaptıran kişi sayısı oranı yüzde 73.3 olarak kaydedildi. 2’inci doz aşı Türkiye ortalaması ise yüzde 83,93 olarak güncellendi. Doğu Anadolu Bölgesinde 2’inci doz aşı olma oranının en düşük olduğu iller Bingöl, Muş, Bitlis, Ağrı ve Elazığ olarak bildirildi.

ERZURUM SARI KATEGORİDE

Doğu Anadolu Bölgesinde 6 il mavi kategoriye yükseldi, Turuncu kategoride 2, sarı kategoride ise 6 il yer aldı. Sağlık Bakanlığı 2’inci doz aşı haritasını yayımladı. Kırmızı, Turuncu, Sarı ve Mavi renklerle aşı olma oranlarının verildiği haritada, Muş, Bingöl illeri turuncu; Bitlis, Ağrı, Erzurum, Van, Iğdır, Elazığ illeri sarı; Ardahan, Kars, Hakkari, Malatya, Erzincan ve Tunceli ise mavi kategoride değerlendirildi.

BÖLGE İLLERİ 2’İNCİ DOZ AŞI ORANLARI

Sağlık Bakanlığı verilerine göre İller 2’inci doz aşı oranı Ağrı’da yüzde 68,7, Ardahan’da yüzde 82,8, Bingöl’de 63,9, Bitlis’te yüzde 67.0, Elazığ’da yüzde 69,8, Erzincan’da yüzde 75,7, Erzurum’da yüzde 73,3, Hakkari’de yüzde 78.2, Kars’ta yüzde 76,7, Muş’ta yüzde 64,2, Malatya’da yüzde 75,9, Tunceli’de yüzde 79,7, Van’da yüzde 74.4 oldu. Erzurum 2’inci doz aşı oranı yüksekliği bakımından bölge illeri sıralamasında 8’inci sırada yer buldu. Verilerde, aşılamada önde giden illere de yer verildi. Bakanlığın tablosuna göre yüzde 88,3 ile Türkiye'de en çok aşılamanın gerçekleştirildiği Osmaniye’yi, Ordu, Amasya, Muğla, Kırklareli, Çanakkale Eskişehir, Balıkesir, Zonguldak ve Manisa takip etti.

EN DÜŞÜK AŞILAMA ŞANLIURFA’DA

Bakanlığın tablosuna göre yüzde 60,7 ile Türkiye'de en az aşılamanın gerçekleştirildiği Şanlıurfa’yı sırasıyla Batman, Siirt, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Mardin, Bitlis, Ağrı ve Elazığ takip etti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Omicron varyantı ülkemizde de baskın varyant haline geldi. Vaka sayıları bir önceki aya oranla yaklaşık 4 kat arttı. Fakat salgının ilk dönemlerine kıyasla, enfekte olanların çok daha düşük bir oranı hastaneye yatıyor. Tedbir önemli bir zorunluluk. Temkinli ve tedbirli olalım” dedi.