Erzurum’da mantar sezonu başladı

Erzurum baharın gelmesiyle mantar toplama sezonu başladı

Tarih: 26.04.2024 09:45
Erzurum’da mantar sezonu başladı

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ

Erzurum ve bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte hava sıcaklıklarının artması, vatandaşları doğada kendiliğinden yetişen protein deposu mantarları toplamaya teşvik ediyor. Ancak uzmanlar, bilinmeyen mantarların toplanmaması ve mantarların sapından kesilerek toplanması konusunda uyarıda bulunuyor.

Doğada damar veya evlek diye tabir edilen bölgelerde bulunan ve mevsim itibariyle ilk olarak toplanmaya başlanan "mavi saplı çaşır" mantarı, lezzeti ve yüksek protein değeriyle dikkat çekiyor. 

Köylerinde doğal olarak kızıl mantar, mavi saplı çaşır mantarı ve kuzu göbeği mantarı yetiştiğini belirten İsmet Gölbenek, bu mantarlardan ilk olarak olgunlaşan çaşır mantarı olduğunu söyledi.

“SAPLARININ KESİLEREK TOPLANMASI GEREKİYOR”

Mantar toplarken dikkat edilmesi gereken önemli hususlar olduğunu vurgulayan Gölbenek, bilinmeyen mantarların toplanmaması gerektiğini ve mantarların saplarının kesilerek toplanması gerektiğini belirtti. Ayrıca, mantarların doğru şekilde temizlenip pişirilmesi gerektiğini de ekledi. Gölbenek, mavi saplı çaşır mantarının en çok toplandıktan sonra evde temizlenip bir süre kaynar suda haşlanıp taze ve kuru soğanla kavrulduktan sonra içerisine yumurta kırılarak tüketildiğini sözlerine ekledi.

Uzmanlar, doğadan mantar toplarken dikkatli olunması gerektiğini ve bilinmeyen mantarların tüketilmemesi için tedbirli olunması gerektiğini vurguluyor.