Erzurum’un Doğal Lezzeti Çiriş

Yöresel mutfağın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan çiriş, tezgahlarda yer almaya başladı.

Tarih: 19.04.2024 14:06
Erzurum’un Doğal Lezzeti Çiriş

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl 

Erzurum'un sofralarında yer edinen bu lezzet, baharın gelmesiyle birlikte yerel pazarlarda yerini almaya başladı. 

Yüksek oranda protein, lif ve mineral içeriğiyle dikkat çeken kiriş özellikle antioksidan bakımından zengin olmasıyla biliniyorken, sağlık açısından da oldukça faydalıdır. 

Sağlıklı beslenme ve doğal ürünlere olan talebin artmasıyla kiriş, sofralarda önemli bir alternatif haline gelmeye başlıyorken, Erzurumlu çiftçiler, kirişin doğal ve sağlıklı yapısını vurgulayarak bu lezzeti daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyor. 

Doğal yöntemlerle sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılan bitkiler arasında yer aldığını belirten yerel halk ve satıcısı, İdrar söktürücü özelliği ile idrar yolu enfeksiyonuna iyi geldiğini, suyunun sivilce ve egzama gibi cilt sorunlarını gidermeye katkı sağladığını, saç dökülmesini azaltıp, kökleri güçlendirdiğini, hemoroid yani basur belirtilerini hafiflettiğini ve yaraların iyileşme sürecini hızlandırdığını belirttiler.

Çiriş Otu Nasıl Kullanılır?

Sindirim problemlerinden stresle baş etmeye kadar birçok rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilen çiriş otunun çayını yapmak için, bir çay kaşığı kuru çiriş otunu bir fincana koyun ve üzerine kaynamış su ekleyin. 5-10 dakika demlenmesini bekleyin. Ardından süzüp içebilirsiniz.

Salatalarda Kullanımı

Taze yapraklarını yıkayıp salatalarınıza doğrayarak ekleyebilirsiniz.

Saç Sağlığı İçin Kullanımı

Saç dökülmesi gibi sorunları azaltmaya yardımcı olabilir. Masaj şeklinde uygulayabilir, şapuan içine ekleyerek deneyebilirsiniz.

Cilt Sağlığı İçin Kullanımı: 

Ciltteki yaraları, sivilceleri ve lekeleri azaltmaya yardımcı olabilir. Doğrudan cilde uygulanabilir veya çay şeklinde içilerek fayda sağlayabilir.