HELAL BELGESİNİN GÜVENİLİRLİĞİNE ZARAR VERİYOR

SMIIC tarafından hazırlanan standartlar, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin geniş katılımlarıyla hazırlanmaktadır.

Tarih: 15.08.2023 20:05 Güncelleme: 15.08.2023 20:07
HELAL BELGESİNİN GÜVENİLİRLİĞİNE ZARAR VERİYOR

www.erzurumgunebakis.com /İhsan Kumru  

SMIIC Standartları Türkiye ve birçok ülkede referans standartlar olarak kullanıldığını ifade eden Türk Standartları Enstitüsü yetkilileri,   bu açıdan SMIIC standartları, üzerinde en fazla uzlaşı sağlanan, dünyada 42 İslam İş Birliği Teşkilatı  (İİT)   üyesi ülkenin onayı ile kabul edilmiş ve küresel anlamda helal uygunluk faaliyetleri kapsamında en yaygın kullanılan standartlar olması hasebiyle büyük önem taşıdığını söylediler.

TSE yetkilileri,”  SMIIC Standartları Türkiye ve birçok ülkede referans standartlar olarak kullanılmaktadır. Bu sebeple Türk Standartları Enstitüsü, 2011 yılında başladığı helal belgelendirme faaliyetlerini SMIIC standartlarına göre gerçekleştirmektedir.  SMIIC standartlarının yaygın kullanımına rağmen hâlihazırda İslam dünyasında helal alanında ortak bir dil, yeknesak bir kurallar kümesi geliştirilebilmiş değildir. Dünya genelinde bilinen, helal belgelendirme üzerine faaliyetlerini sürdüren 400’ün üzerinde kuruluş ve temelde aynı mantık silsilesi ile oluşturulmuş birçok standart ve benzeri dokümanların bulunması, son kullanıcılar ile üretim yapan kuruluşlarda bir güven sorunu oluşturmuş ve helal konusunda ortak bir paydada birleşilmesi ihtiyacı hâsıl olmuştur. Ortak Standartların kullanılmaması firmaların mükerrer olarak farklı kuruluşlardan belge alma zaruriyetine sebep olmakta, bu durum da İslam Ülkeleri arasındaki ticareti zorlaştırmaktadır. SMIIC standartları maalesef bugün İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerin tamamınca benimsenmemektedir. Buna ek olarak, bazı Müslüman ülkelerin helal belgelendirme ve akreditasyon alanına gayrimüslimleri de entegre etmeye müsaade eden uygulamaları bulunmaktadır. Ayrıca, helal uygunluk değerlendirme alanında faaliyet gösteren kuruluşların çoğu maalesef akreditasyon kuralları çerçevesinde çalışmalarını sürdürmedikleri gibi, kendileri tarafından oluşturulmuş standart adı altındaki kurallar silsilesine göre helal belgelendirme faaliyetini yapmakta ve bu sebeple de helal pazarında haksız rekabete sebep olmaktadırlar. Bunun yanı sıra, bu tür oluşumlardan dolayı helal belgesinin değeri olumsuz yönde etkilenmekte ve helal belgesinin güvenilirliğine zarar vermektedir.  “