İmalat yok, esnaf dertli!

Erzurum Kunduracılar Esnaf Odası Başkanı Hanifi Seven, ilde imalat sektörünün yok denecek kadar az olmasından yakınarak, kunduracı esnafının sorunlarını dile getirdi.

Tarih: 01.01.0001 00:00
İmalat yok, esnaf dertli!

Nesrin Çetinkaya

Yaz ve kış sezonu başlarında Kunduracı esnafının işlerinin iyi gittiğini, satış potansiyellerinin yüksek olduğunu kaydeden Erzurum Kunduracılar Esnaf Odası Başkanı Hanifi Seven, meslekte artık çırak ve kalfanın yetişmemesinden dert yandı. İmalat sektörünün ilde yok denecek kadar az olduğunu belirten Seven, bu noktada esnafın arz ve talebini başka illerden karşıladığına dikkat çekti. bu noktada birçok sıkıntının meydana geldiğini kayda geçen Seven, kunduracılık sektörünü olumsuz etkileyen bir diğer hususun ise yan sanayi ürünler olduğunu dile getirdi.

ERZURUM´DA İMALAT YOK!

Konuya ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Seven, ?Esnafımızın genelde yaz ve kış sezonu başlarında iyi iş yapar.  Ekonomik şartları da bunun üzerine koyduğumuz zaman, durumlar pekte iyi değil. Bu aralar esnafımızın işleri iyi, kışta geldi. Satış potansiyelleri yüksek. Genele bakacak olursak, kendileri ile de istişare ettiğim üzere satıcı esnafımızın işlerinin biraz düşük olduğu gözlenmektedir. Bizim Erzurum´da imalat sektörü eskisi gibi değil, hatta yok denecek kadar az. Buranın esnafı başka illerden gidip alışveriş yapmaktansa gider kendi imalatçısından faydalanırdı. Ama şuan böyle bir durum yok, imalat sektörü kalmadı Erzurum´da. Bu da bizim esnafımızın çırak yetiştirememesinden kaynaklanıyor. Artık çırak ve kalfa yetişmiyor. Bu yüzdende meslek sürekli bir gerileme içerisinde. Bundan dolayı da sıkıntılar meydana geliyor. Şehrimizde güçlü bir imalat sektörümüz olsa vatandaşımız talebini başka illerden karşılayacağına kendi ilinden karşılar. Ödeme kolaylıkları sağlanır? şeklinde konuştu.

MESLEKTE ARTIK ÇIRAK VE KALFA YETİŞMİYOR

İmalat sektörünün olmamasına ve buna bağlı olarak çırak ve kalfa yetişmediğine vurgu yapan Seven, ?Bunun yanı sıra bizim meslekte sayacı dediğimiz imalatçı esnafımız vardı. Ayakkabının derisini kestikten sonra sayacı sanatkârlarımıza diktiririz ve oradan kalfaların eline gelen ayakkabı bitime aşamasına getirilir. Bu sayacın dediğimiz esnafımızda bitti artık, bu da çırak ve kalfa yetiştirememe sıkıntısından kaynaklanıyor.  Ayakkabı sektörünü olumsuz olarak etkileyen bir diğer sektör ise yan sanayi ürünlerdir. Deriye rağbet azalıyor, deri pahalı yan sanayi ucuz. Vatandaşlarımızda biraz ucuza kaçtığı için imalat sektörü de bundan fazla olumsuz bir şekilde etkileniyor. Erzurum´da imalat şuanda yok denecek kadar düştü. Esnafımız arz ve talebini başka illerden karşılamakta. Bu noktada da şunu söylemek istiyorum, mesleki okullarımızda da ayakkabıcılık sektörüne ağırlık verilmeli. Bunun örneklerini başka illerde görmekteyiz. Dericilik, kunduracılık atölyeleri kurulabilir, bunlar oldukça fazla fayda sağlayacaktır? ifadelerine yer verdi.


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı