Kenger ilk kez konuştu!

Geçtiğimiz günlerde Erzurum’un Oltu İlçesi’ne bağlı Nüğürcük Köyü’nde bir vatandaş kene ısırması sonucu hayatını kaybetmişti.

Tarih: 19.04.2024 09:44 Güncelleme: 19.04.2024 09:44
Kenger ilk kez konuştu!

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Geçtiğimiz günlerde Erzurum’un Oltu İlçesi’ne bağlı Nüğürcük Köyü’nde bir vatandaş kene ısırması sonucu hayatını kaybetmişti. 

Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Alparslan Kenger, olaya ilişkin ilk kez konuştu. 

Olayın ertesi günün de ekiplerin olay yerine gittiğini söyleyen Kenger, hayvan yetiştiricilerine bilgi verildiğini ifade etti. 

“Oltu ilçemizin Nüğürcük Köyü’nde 12.04.2024 tarihinde bir vatandaşımız, kene ısırığından sonra Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nden (KKKA) vefat ettiğini öğrendik. Ertesi gün yani cumartesi günü ekiplerimiz oraya intikal etti. Kenenin ara konakçısı olan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için sırta dökme kene ilaçları dağıtıldı. Akabinde yetiştiricilerimize bilgi verildi.”

KENENİN MEVSİMİ VAR MIDIR?  

 “Kırım Kongo’nun mevsimi aslında sıcaklıkların 20 derecenin üstüne çıktığı zamanlardır. Yani Haziran sonları gibi bu daha da yaygınlaşır. Erzurum’da nisan ayında görülmesinin sebebi; ahırlarda ki sıcaklığın yüksek olmasıdır. Hayvan işletmelerinde içerisi, dışarda hava kaç derece olursa olsun genel olarak 20 derecenin üstündedir, özellikle geleneksel işletmelerde. Kene ise 20 derecede çok rahat hareket edebilen bir eklem bacaklıdır. Biz, vatandaşımızın bu işletmeden maruz kaldığını düşünüyoruz. Buna yönelik ekiplerimiz, hayvanların ilaçlanması gerektiğini, kendilerinin özellikle insan sağlığı hususunda neler yapması gerektiğini 13 Nisan tarihinde, olaydan hemen sonra ki gün, hayvan yetiştiricilerine bilgilendirme amaçlı anlattı. Daha sonrasında orada ki tüm hayvanlara söylediğim gibi kene ilacı dağıtıldı.”