Oyunculuk başvurusu dolandırıcılarına dikkat!

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, ''Son günlerde, 'yeni yüzler arıyoruz sloganıyla, oyunculuk adı altında vatandaşlar dolandırılıyor' şeklinde pek çok şikayet aldım'' diyerek uyardı.

Tarih: 14.03.2023 12:56
Oyunculuk başvurusu dolandırıcılarına dikkat!

Sinan AYDIN

Merkezi Erzurum'da bulunan Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, oyunculuk başvurusu şeklinde dolandırıcık yapıldığı konusunda uyarılarda bulundu. Altay, şunları söyledi: ''Son günlerde, 'yeni yüzler arıyoruz sloganıyla, oyunculuk adı altında vatandaşlar dolandırılıyor' şeklinde ülke genelinden pek çok şikayet aldım. Dizi, sinema ve reklam projelerinde yer almak için eğitim gerektiği ve eğitim için 400 liradan 5 bin liraya kadar ücret talep edildiği, üzerinde nakit para olmayanlara senet imzalatmak için baskı yapıldığı veya ücretin kredi kartından çekildiği iddialarına yer verildi. Kayıt yaptırdıktan sonra sabah servisle alınacağı sözü verildiği ve sonrasında hiç bir şekilde dönüş yapılmadığına dair şikayetler de aldım.

ERZURUM’DA DA DİZİ ÇEKİMİ VAADİYLE DOLANDIRMIŞLAR

Erzurum’da 10 kişiye yakın gençten, 3 ay içerisinde Erzurum’da dizi çekimlerinin başlayacağı vaadiyle otele giderek kayıt yaptırdıkları, bazılarının ise dolandırıldığından duyduğu şüphe ile ödediği ücreti geri talep ettiği ve ücretin geri ödenmediğine dair hem aranarak, hem de mesajlar aldım. Sonrasında pek çok Erzurumlu gencin müracaat ettiği esnada otelde tartışma çıktığı ve emniyet güçlerince olaya müdahale edildiği bilgisine de yer verildi. Farklı isimlerle önce internet ve sosyal medyaya yüksek miktarda reklam ve ilan veren sahte cast ajansları, sonrasında ülkenin her ilinde bir günlüğüne lüks otelde ofis kiralayıp gençler dolandırılıyorken ve bu konuda pek çok şikayetler varken hala dolandırıcılık faaliyetlerine ara vermeden devam edilmesini anlamakta güçlük çekiyorum. Vurgun miktarı milyonlarla ifade ediliyorken ellerini, kollarını sallayarak Erzurum’da lüks bir otelde aynı işlemlere devam edilmesi kabul edilemez durumdur!

"PROFESYONEL DOLANDIRICILARA KESİNLİKLE KANMAYIN"

Bu kişilerin sinema, reklam ve dizi çekme gibi ne teknik, ne de ekipman yeterliliğine sahip olmadığı, kayıt amaçlı verilen ücretlerin geri alınmasının çok güç olduğunu belirtmekte fayda var. Otellerde 10’a yakın yarı çıplak mankenlerle özellikle gençleri etkileme ve tuzağa düşürme maksatlı getirilen profesyonel dolandırıcılara kesinlikle kanmamak gerekiyor. Son olarak ajans adı altında faaliyet gösteren dolandırıcılara kayıt yaptırırken verilen kişisel bilgilerden dolayı ilerleyen günlerde farklı bir dolandırıcılık vakası ile karşılaşılabilir. Vatandaşların üzerine şirket kurulabilir, kredi çekilebilir, imzalanan senetten dolayı icra işlemi başlatılabilir ve banka hesaplarına sızma girişiminde bulunulabilir. Bu nedenle mağdur olanlar mutlaka savcılığa suç duyurusunda bulunmalıdır.''