Romatizmaya karşı egzersiz önerisi

Şerif Efendi Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimi Dr. Lokman Toksoy, bir kas hastalığı olan romatizma ile ilgili GÜNEBAKIŞ´a özel değerlendirmelerde bulundu. Romatizmanın genellikle mevsimsel olarak görülen bir hastalık olduğunu kaydeden Toksoy, tedavi de ekl

Tarih: 01.01.0001 00:00
Romatizmaya karşı egzersiz önerisi

Günebakış/Nesrin Çetinkaya

Romatizmanın genel olarak mevsimsel görülen hastalık guruplarından olduğuna dikkat çeken Şerif Efendi Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimi Dr. Lokman Toksoy, nemli ortamlarda romatizmal hastalıkları yapan etkenlerin daha da fazlalaşması ve sıklaşması ile vücutta ki ağrıların arttığını kaydetti. Tedavi sürecinde eklem hareketlerinin artırılmasına yönelik egzersiz yapılması gerektiğini belirten Toksoy, egzersizlerin yanı sıra çeşitli jellerin kullanımı,  eklemin sıcak tutulması, özellikle yünlü giysilerin giyilmesinin de tedavi sürecinde etkili olacağını dile getirdi.

?GENELLİKLE MEVSİMSEL GÖRÜLEN BİR HASTALIKTIR?

Romatizmanın kas hastalığı olabileceği gibi, kemik hastalığı da olabileceğini dile getiren Toksoy, ?Romatizma hastalıkları denilen gurup fizik tedavi içerisinde geçmektedir. Kas hastalığı olabileceği gibi, kemik hastalığından da burada bahsetmek mümkün. Romatizmal hastalıklar bir bağ dokusu hastalığı olduğu için genellikle HLA faktörlerinin etkisi altında kalıtsal olarak geçer. Bunun yanında sık sık geçirilen boğaz enfeksiyonları sonrasında halk arasında bilinen kalbe vurdu, ekleme vurdu gibi şeklinde söylenebilir. Genellikle mevsimsel görülen hastalık guruplarındandır. Dolayısıyla hava olarak da, iklim şartlarına bağlı olarak da bazı bölgelerde daha fazla görülme olasılığı yüksektir. Nemli ortamlarda romatizmal hastalıkları yapan etkenlerin daha fazlalaşması ve sıklaşması iler oluşur? diye konuştu.  

ROMATİZMA HASTALIĞINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Hastalığın tedavisine yönelik önerilerini sıralayan Toksoy, ?Tedavisinde eklem hareketlerinin artırılması yönünde egzersizler, eğer mikrobik ortamda olduğu tespit edilmişse, yani boğaz enfeksiyonları sonucu meydana gelmişse bunların etkin yumrudaki tedavisiyle bir nevi önüne geçilmiş olur. Ama kalıtsal olduğu düşünülüyorsa, romatizmal hastalıların belli bir yaşa kadar tedavi edilmesinde mecburiyet vardır. Yine özellikle ergenlik çağının sonuna doğru olan 25-30 yaşına kadar tedavi sürebilir. Eklem romatizması mafsallarda meydana gelen daha çok büyük mafsallarda, diz, dirseklerde meydana gelir. Ağrıyla beraber eklem hareketlerinin kısıtlılığı oluşur. Buna bağlı olarak ağrı olduğu için ağrı kesiciler, antiromatizmal ilaçlar verilir. Ama en önemlisi halk arasında bilinen yine aylık iğneler vardır. Deposilin Bin 200 mg aylık iğnelerdir bunlar. Penisilin tedavisiyle de mikrobik olarak romatizma hastalıklarının önüne geçilmeye çalışılır. Bunun yanında eklem hareketlerinde kısıtlılık olduğu için çeşitli jeller, eklemin sıcak tutulması, özellikle yünlü giysilerin giyilmesi de eklem romatizmasının tedavisinde faydalı olan etkenlerdir. Kalp Romatizması kalp kaslarında bir tutulmanın meydana gelmesi ile oluşur ve kalp ritminde değişiklikten tutun, birçok kalp hastalığına da davetiye çıkarabilir. Dolayısıyla çocukluk çağlarında sık geçirilen özellikle boğaz enfeksiyonları ileride gençlik döneminde kalp romatizması ya da akut eklem romatizması olabilir düşüncesi içinde ele alınıp dikkat edilmesi gerekir.  Tedavi de egzersizler önerilir. Hareket şart? ifadelerine yer verdi.