SEBZE FİDE FİYATLARINDA YÜZDE 60 ARTIŞ

Bir yıl içerisinde sebze fidelerine yüzde 60 artış yaşandı.

Tarih: 07.05.2024 14:05
SEBZE FİDE FİYATLARINDA YÜZDE 60 ARTIŞ

www.erzurumgunebakis.com / İhsan KUMRU

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte birçok kişi, balkonlarında veya bahçelerinde sebze yetiştirmek için çaba sarf ediyor. Fiyatların  artması  sebze fidesi satıcılarını da etkiledi.

Sebze fidelerinin elinde kaldığını ifade eden fide satıcıları, insanların artan fiyatlar karşısında alım gücünün azaldığını söyledi.

Fide satıcıları,” Sebze fidelerimiz ürünlerimiz elde kaldı.  Ektiğimiz tohumlar büyüdü toprakla buluşma zamanı geldi ama üreticiler pazarların kapalı olmasından dolayı ürünlerini satamayacağı gerekçesiyle fide alıp ekmiyor. Bu yüzden bizim fidelerimiz elimizde kaldı. Sürekli artan fiyatlar alıcıyı da etkiledi. Zaten insanlarımızın alım gücü yoktu sürekli gelen zamlarla birlikte o da tamamen bitti. Alabilecek olanlar fidelerini alıp yetiştiriyor. Kışın alacağı sebzeyi şimdiden hazırlayıp rahat etmek istiyor. Ancak fiyatlar yüksek olduğu için bir fide için bile sıkı pazarlık yapıyorlar. Artan fiyatlara rağmen kaliteli ürün getirmeye çalışıyoruz. Geçen seneye oranla fide fiyatları yüzde yüz otuz ile yüzde yüz altmış artmış bulunmakta. Bunun sebebi ithal edilen ürünler. Yani toprak, torfu ve ilaçlar dolar bazında geldiği için maliyet de artıyor. Buna paralel olarak perakende satışlar da arttı. Geçen sene fiyatlar daha uygundu. Bu sene zamlardan sonra fide satışlarında azalma oldu. Bana göre esnaflık kalmadı. Artan fiyatlara vatandaş da alışamadı. Fide almaya gelen müşteri geçen senenin fiyatını talep ediyor. Bu da imkânsız. Fide almaya gelenlerin çoğu eli boş dönüyor ya da on tane almak istiyor. Müşteriye o on fideyi normal zamanda ücretsiz veriyorduk. Ancak şu an onu versek bizim kazancımız kalmayacak. Ülke olarak zor bir dönemden geçiyoruz. İnşallah her şey düzelir diye ümit ediyoruz."