SERTİFİKASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRAN YANDI

İnşaatta sertifikasız işçi çalıştıran yandı.

Tarih: 05.05.2024 12:23
SERTİFİKASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRAN YANDI

www.erzurumgunebakis.com / İhsan KUMRU

Sertifikasız usta istihdam edilmeyeceğini edenlere ise para cezası kesileceğini ifade eden Alçı, Sıva ve Boyacılar Odası Başkanı Kenan Gerez, inşaat sektöründe ehil olmayanların çalışamayacağı bir dönemde olduklarını söyledi.

Gerez,”  İşini doğru yapan ve bunu belgeleyen ustalarla çalışacak olan inşaat sektörü çok daha kaliteli işlere imza atacak. Müteahhitler güvenle inşaatlarını ustalara emanet edebilecek. Artık, sektörde ehil olmayanların çalışamayacağı bir dönemdeyiz. Belgeli işçi çalıştırılma zorunluluğu ile şantiyelerde sadece işinin ehli işgücü çalışabilecek. Tüketiciler, aldıkları hizmeti gönül rahatlığıyla kullanabilmeleri için ustanın mesleki yeterlilik belgelerini sorgulamalı. Bu sorgulama sayesinde hem sektör hak ettiği değeri bulabilecek hem de tüketiciler kaliteli ve güvenilir hizmete kavuşabilecek. Türkiye için yeni bir sayfa açılıyor. Bu işin eğitimini almış, yapacağı işin hayati niteliğini bilen, el yordamıyla değil bilerek, anlayarak talep edilen hizmeti veren ustalarla donatılmış bir inşaat sektörü olarak tüketicilerin karşısına çıkmaya hazırız. İşini doğru yapan ve bunu belgeleyen ustalarla çalışacak olan inşaat sektörü çok daha kaliteli işlere imza atacak. Müteahhitler güvenle inşaatlarını ustalara emanet edebilecek.”

Gerez “İnşaatta çalıştıracak işçi bulamıyoruz”

İnşaat sektöründe elaman açığı olduğunu belirten Alçı, Sıva ve Boyacılar Odası Başkanı Kenan Gerez, inşaat sektöründe kalifiye eleman bulma sorununun giderek büyüdüğünü ve çözüm üretilmediği takdirde bu durumun sektörü zora sokacağını söyledi.

  Gerez “İnşaatta çalıştıracak işçi bulamıyoruz. İnşaat teknikeri, elektrik ve mekanik teknikeri ile sıvı ve seramik ustası bulmakta zorlanıyoruz. Kalifiye eleman bulamıyoruz. Kalifiye eleman yetiştirmemiz lazım. Biz kalifiye eleman yok diye konuşuyoruz ama biz şu an yardımcı eleman bulmakta bile zorlanıyoruz. Olayı her tarafa bağlayabiliriz. Şu an gençliğin kısa yoldan para kazanması heveslerine de bağlayabiliriz ama bunlar hep birbirini destekleyen paradoksa giriyor, bir kısır döngüye giriyor. Bu döngüden çıkmak lazım. Bunun da tek çözümü millet olarak topyekûn çalışmaktır. Artık alaylı usta da yetişmiyor. Bu yüzden bu okulların açılması şart. Otomotiv sektöründe olduğu gibi bu okullarda okuyan gençlere de burs sağlanmalı. Sektör Türkiye genelinde iş ve işçi bulmada zorlanıyor. Yapı faaliyetleri nedeniyle eleman sıkıntısı çekiyoruz.”