Soba sektörü ısındı

.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Soba sektörü ısındı

Eskinin gözde ısınma araçlarından olan sobalar, doğalgaz ve merkezi ısıtma sistemiyle birlikte geri plana düşmüştü. Ancak son zamanlarda doğalgaza gelen zamlarla birlikte soba satışlarında hareketlilik yaşanmasını sağladı.

Soba piyasası zamanın kazançlı mesleklerden birisiydi. Özellikle Erzurum gibi bir memlekette ısınmak büyük önem taşıyor ve buna bağlı olarak soba tüketimi çok fazlaydı. Özellikle Erzurum´un yöresel yakıtı olan tezek yakmak için üretilen sobalar yok satıyordu. Memlekette odunun da fazla olmaması tezek sobalarını oldukça ön planda tutuyordu.

PARA VE RAHATLIK DÖNGÜSÜ

Zamanla başta şehir merkezleri olmak üzere ısınma sektörünü altına alan kömür, tezek sobalarının yerini kömür sobalarının almasına neden oldu. Ancak bu durum sobacılık sektörünün canlılık seviyesini düşürmedi hatta bir nebzede olsa canlılık kazanmasını bile sağladı. Şehir hayatında nüfusun artmasıyla birlikte apartmanlar çoğaldı ve ısınma sektörü yeni bir devre girdi.  Bu evreyle birlikte önce merkezi ısınma hemen ardından da doğalgaz gelince soba sektörü söndü.

KÖYLÜ GİTTİ İŞLER BİTTİ

Sobacılık sektörü için asıl sorun şehirlerde değil köylerde oldu. Kırsalda yaşayanların azalmasıyla soba satışları resmen vurgun yedi. Fakat sın birkaç yıldır doğalgaza gelen yüksek zamla birlikte işler değişti. Sıradan bir aile yaklaşık 500 TL´lik bir doğalgaz faturasını ödemekte zorlanınca pusula yeniden sobaya çevrildi. Bazı kurum ve kuruluşların ihtiyaç sahiplerine dağıttığı yardım kömürü sayesinde sobaya ilgi yeniden canlandı. Neredeyse doğalgaza ödenen paranın yarısından bile aşağıda bir fiyata tekabül eden soba yakımı sektöre can şerbeti gibi geldi.

KAZANÇLI SEZON

Erzurum´da 2018-2019 kış sezonunu değerlendiren esnaf Faruk Ağtaş, doğalgazlı evlerin sayısının artmasıyla, soba imalatında büyük düşüş yaşandığını fakat son birkaç yılda eskisi kadar olmasa da soba kullanımının yeniden arttığı açıkladı. Esnaf Ağtaş, ?Erzurum´da geçmiş yıllarda tür olarak Erzurum sobası çok tercih edilirdi. Hatta buradan diğer illere soba yapıp satış gerçekleştirirdik. Şimdi Kayseri sobası daha çok tercih ediliyor. Burada önemli olan soba satışlarının yeniden hareketlenmesi. İnanın evinde doğalgaz olan vatandaş bile soba lamaya geliyor. Bu kış sezonu bizim için çok iyi geçti.? dedi.