SÖZÜN BİTTİĞİ YER

Erzurum Yakutiye İlçesine Bağlı Esat Paşa camisinin çevresi şarap ve bira şişelerinden geçilmiyor. Cami çevresi görüntülerle adeta çöplük yuvasını andırıyor.

Tarih: 18.04.2024 21:32 Güncelleme: 19.04.2024 09:37
SÖZÜN BİTTİĞİ YER

 Yetkililerden adımlar atılması gerektiğini ifade eden vatandaşlar, Cami çevresindeki saygısız davranışların sona erdirilmesi gerektiğini söylediler.

Vatandaşlar,” Derler ya hani sözün bittiği yer diye.  Burası tarihi bir camidir. Caminin çevresi virane hale gelerek sarhoşların mekânı oldu. Biz korkumuzdan buraya gelemez ve giremez olduk. Biran önce ne gerekiyorsa yapılsın.  Nerede bu “Temizlik imandan gelir” sözü. Bunun en çok camilerde görülmesi gerekirken nasıl olur da bir cami pislik içinde yüzebilir. Burası Allah’ın evi. Camimizin pislikten kurtulmasını istiyoruz. Caminin çevresine sürekli bira içilip bira şişeleri sağa sola atılıyor, mezarlıkların olduğu yere atılıyor. Bu olumsuz durumların sürekli yaşanması kabul edilemez yetkililerin bu durumlara izin vermemesi gerekiyor. Bir an önce gerekli temizlik çalışmaları başlatılmalı.”

Esat Paşa Camii Tarihçesi

Camiler şehri Erzurum'da zarif minaresi ve sadeliğiyle dikkat çeken yapılardan Esat Paşa Camii, yüzlerce yıldır şehre hakim yüksek bir tepede bulunuyor. Caminin giriş kapısının üzerinde yer alan mermer kitabeye göre 1830-1836 tarihleri arasında yedi yıl Erzurum valiliği yapmış olan Esat Muhlis Paşa tarafından, Sultan II. Mahmud adına yaptırılmış. Caminin yapımında İstanbul'daki Nuru Osmaniye Camisi örnek alınıyor. Ayrıca harap olması nedeniyle yine sonrasında 1852 yılında, Erzurum Valisi Zarif Mustafa Paşa zamanında tamir ettiriliyor. Şehrin güzellik abidelerinden biri olan Esat Paşa Camisi’nin 2017 yılında geçirdiği restorasyonun ardından eski günlerine kavuştuğu görülüyor. Cami muntazam ve kaliteli kesme taş işçiliği ile estetik açıdan da göz doldurmasının yanı sıra eşsiz minaresi ile Erzurum’da en yüksek görüş açısına sahip noktası olarak biliniyor. Güneyinde 40 kadar mezarın olduğu hazireye Erzurum’da görev yapmış alimler ve paşalar defnedilmiş olup kitabesinin üzerinde Sultan Abdülmecit’in tuğrası bulunuyor.