TARİHİ ERZURUM DABAKHANE ÇEŞMESİ BAKIMSIZ

Erzurum Dabakhane çeşmesi, bakımsız görüntüsüyle dikkat çekiyor.

Tarih: 21.02.2024 09:42
TARİHİ ERZURUM DABAKHANE ÇEŞMESİ BAKIMSIZ

www.erzurumgunebakis.com / İhsan KUMRU

Tarihi Erzurum Dabakhane çeşmesi duvarlarına yazılan yazılarda çirkin bir görüntüye neden olurken Çeşmenin musluğu sökülürken, duvarındaki spreyle yazılan yazılar dikkat çekerken, çeşme içine de bazı çöplerin atıldığı görüldü. Yıllarca vatandaşa hizmet eden çeşmenin şuan ki halini görenler ise yetkililerden yeniden onarılarak hizmete almasını bekliyor.

 Tarihi çeşmenin zarar görmesinden rahatsız olan sorumsuz vatandaşların kullanılamaz hale getirdiği çeşmenin restore edilip, temizlenmesini ve tekrardan mahallelinin hizmetine sunulmasını istedi.

Vatandaşlar,” Ecdat yadigârı eserleri sahip çıkmak hepimizin görevi. Özellikle belediyeler bu tür eserleri koruma altına almalı. Dabakhane Çeşmesi atalarımızdan bize kalan bir miras. Bu çeşmenin virane hali duyarlı insanları çok üzüyor. Kendini bilmez kişilerin çeşme duvarlarına yazdığı yazılardan dolayı çeşme tamamen kullanılamaz hale geldi. Bizleri bu tür eski yapılan korunmasını ve gerekli bakımlarının yapılmasını istiyoruz Bir an önce çeşmenin eski günlerine dönmesini istiyoruz.”

Dabakhane Çeşmesinin tarihçesi 

çeşme günümüzde Kevelciler Meydanı ortasında ve yol seviyesinden yaklaşık 4 m. Kadar derinde kalmıştır. Zeminden aşağıda bulunduğu için on bir basamakla inilmektedir. Bir duvara bitişik olarak inşa edilen çeşme, dikdörtgen bir blok halindedir. Yuvarlak kemerli bir niş içerisinde bir tas yuvası ile iki lüle yer alır. Saçak üç yönü dolanmaktadır. Kemer üzengi hizasında kalın bir silme yatay bir çizgide çeşmeyi ikiye ayırır.   sularının böbrek hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir. Dabakhane   Çeşmesinin 12 metre  Kadar güneyindeki Lala Paşa Hamamı'nın suları da aynı kaynaktan beslenmektedir.