TARİHİ ESER BULAN VATANDAŞLARIN NE YAPMASI GEREKİYOR?

Ülkemiz, dünyada eşine ender düzeyde rastlanılan zengin bir kültür hazinesine sahiptir. Bu hazineyi her türlü tehlikeden korumak ise müzelerimizin birinci ve en önemli görevidir.

Tarih: 28.03.2024 12:17 Güncelleme: 28.03.2024 12:17
TARİHİ ESER BULAN VATANDAŞLARIN NE YAPMASI GEREKİYOR?

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru

Eline tarihi eser geçen, evinde veya arazisinde tarihi eser bulan vatandaşların, yasal açıdan suçlu duruma düşmemek için bilmesi  gerekenleri hatırlatan Erzurum Müdürü Yetkilileri, Tarihi eserleri bir rant kapısı olarak algılayıp onlardan maddi bir çıkar gözetenlere karşı vatandaşın duyarlı olması büyük önem arz ettiğini söyledi.

Erzurum Müdürü Yetkilileri,” Tarihi eserlerimizi bir rant kapısı olarak algılayıp onlardan maddi bir çıkar gözetenlere karşı halkımızın duyarlı olması büyük önem arz etmektedir. Bunun için başta kolluk kuvvetlerimiz olmak üzere özellikle çocuklarımıza ve gençlerimize kültürel mirasımızın korunması ve kaçakçılığın önlenmesi yönünde müzelerde yıl içerisinde çok yönlü ve uygulamalı eğitim programları düzenlenmektedir. Tarihi eserlerin, ülkenin en önemli kültür varlığı olduğunu belirterek, bu bilinci aşılamak için yoğun çaba gösterdiklerini söyledi. Milli servet olan tarihi eserleri herkesin korumasını isteyen Tosun, bu kapsamda vatandaşların müzelere güvenmesi ve çekinmeden buldukları eserleri getirmeleri, gördüklerini de bildirmeleri gerektiğini vurguladı. Tosun, tarihi eserleri kaçırıp suçlu olmaktansa değerinin tamamını alarak milli servete de katkıda bulunulabileceğini ifade ederek, şunları söyledi: “Kaçakçılar rant elde edecekleri için elinde tarihi eser bulunan vatandaşları, ‘müzeye gitmeyin, sizi hapse atarlar’ gibi aldatıcı söylemler ile ikna edip suça ortak ediyor.