TARIM MAKİNALARI SEKTÖRÜNDE SATIŞLAR DURMA NOKTASINA GELDİ

Çiftçinin kullandığı tarım alet ve ekipmanlarına yüklü zam geldi. Artan girdi maliyetleri tarım makineleri endüstrisini zorladı.

Tarih: 10.05.2024 11:08
TARIM MAKİNALARI SEKTÖRÜNDE SATIŞLAR DURMA NOKTASINA GELDİ

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru

Girdi fiyatlarındaki artış, çiftçinin üretimden çekilmesi nedeniyle tarım makinaları sektöründe satışlar durma noktasına geldi. Yüksek fiyat artışı nedeniyle çiftçinin girdi alamaması ve üretimin düşmesi tarım makina ve ekipman sektöründe büyük daralmaya neden oldu. 

Tarım aletleri fiyatlarına yüzde 50 zam geldiğini ifade eden tarım alet satıcıları, tarım alet satışlarında düşüklük yaşandığını söyledi.

Tarım alet satıcıları," Ülkemiz tarım ve tarım makineleri üretiminde konusunda oldukça önemli bir yere sahiptir. Tarımın yapıldığı bölgeye, üretim yapılan alana, tarım üretiminde yapılacak işlemlere göre tarım makinalarında farklılık gösterir.  Üretim yapılan bölgeye ve alınınca göre tarım makineleri çeşitlilik göstermektedir. Genellikle en çok kullanılan makineler arasında traktör, orak makinesi, balya makinesi, biçerdöver, çapa makinesi harman makinesi, pulluk, silaj makinesi, toprak frezesi  gibi sıklıkla kullanılan makinelerdir. Tarımsal alanda en çok kullanılan makinelerdir. Traktörler pulluk ve gübreleme yapılabilmesi için traktörlerden yararlanılmaktadır. Yüklerin taşınmasında römorklu traktörlerden yararlanılmaktadır. Ayrıca traktörler tarlalarda, bahçelerde, bağlarda ve tarım aletlerine çekicilik yapan kara taşıtı olarak kullanılır. Bu dönem tarım makina ve ekipmanları için satışların en yoğun olduğu dönem olarak bilinir. Bayiler gelir çeklerini verir, ürünleri alır, En hareketli dönem yaşanırdı. Fakat bu yıl ne gelen var ne de satış. Özellikle gübre ve diğer girdilerdeki fiyat artışı nedeniyle tüketim azaldı. Gübre satışlarının üçte bir oranında azaldığı ifade ediliyor. Bu çiftçinin üretim yapmadığı, yapamayacağı anlamına geliyor. Üretim olmayınca tarım makina ve ekipmanı da alınmıyor. Tarım alet satışlarında geçmiş yıllara oranla her geçen gün düşüklük yaşıyoruz”