Tarım ve Hayvancılık Sigortası Neleri Karşılıyor?

Sigortacı Engin Akın, tarım ve hayvancılık sigortaları olan TARSİM hakkında bilgiler verdi.

Tarih: 19.10.2023 18:18
Tarım ve Hayvancılık Sigortası Neleri Karşılıyor?

www.erzurumgunebakis.com/ Halil İbrahim Aktaş 

Sigortacı Engin Akın, tarımsal üretim alanları, tarımsal ürünler, hayvancılık alanları ve hayvanların sigortası olan TARSİM hakkında bilgiler verdi. Akın, TARSİM’de, devlet tarafından poliçe ücretinin yarısının karşılandığını söyledi. TARSİM ile tarımsal üretimde doğal afetlerin ya da birilerinin kasıtlı olarak verdiği bütün zararların devlet tarafından karşılandığını belirtti. TARSİM’de hayvancılık sigortasında da her şeyin aynı bu şekilde olduğunu, eksperler tarafından raporlanan bilgilere göre değer ve poliçe ücretlerinin belirlendiğini aktardı. Hayvancılıkta sadece açık otlaklarda bulunan canlı hayvanlarda yaşanan hırsızlıklara bir teminat verilmediğini ifade etti.

TARSİM Tarım Sigortası

“Tarım ve Hayvancılık Sigortası, kısaca TARSİM Sigortası dediğimiz sigorta. Bu sigorta tamamı ile tarım ve hayvancılık yapan vatandaşlarımıza yönelik devletimizin çıkarmış olduğu güzel bir uygulama. Bu uygulamada tarım sigortasını ele alırsak, bütün doğal afetleri karşılayan bir poliçe türü. Yani yağmur yağdı tarladaki ürün mahvoldu, arpa, buğday, ayçiçeği ve diğer bütün meyve sebze ürünü ne varsa o alan içerisinde, sigortası yapılan alan içerisinde ne varsa doğal afetlerden dolayı hepsinin zararını devlet birebir karşılıyor. Çiftçi poliçe yaptırmışsa yangın, yıldırım, don, dolu, sel bunlardan kaynaklı her şey devlet tarafından karşılanmaktadır. Bunların dışında farazi olarak sizin yaptırdığınız 10 dönümlük bir tarlanızın içerisindeki ayçiçeğini 1.000 TL’ye sigortalattığınızı farz edelim. Bu 1000 TL’nin 500 TL’sini devlet karşılıyor. 500 TL’sini devlet diyor ki “Ben sana ikram ediyorum. Yeter ki sen üret. Üretime katkı sun. Sen üret ben sana destek olayım.” diyor. Hem ürününü güvenceye alıyorsun herhangi bir doğal afetlerden dolayı hem de devlet senin sigorta poliçenin yarısını da karşılıyor. Tarım sigortası, tarımsal ürününüze kasıtlı verilen zararları da karşılıyor. Çiftçinin, tarım alanında kasıtlı bir yangın çıktıysa, yangını çıkaran kişi tespit edilirse parasını öder, gider ona rücu öder. Yangını çıkartan da bulunamazsa, çiftçinin yine zararı karşılanır. Mesela bildiğimiz karayolu kenarındaki tarlalarda genelde insanların sigara izmariti, cam veya pet şişeler atması sebebiyle yangın çıkıp tarım alanındaki mahsul yok olursa onun da zararı karşılanmaktadır. Hatta demiryollarının yanlarındaki tarlalar dahi tren raylarının sürtünmesinden dolayı çıkardığı kıvılcımdan etkilenen tarla ya da ürün olursa bu bile karşılanıyor. Yok yok. Dolayısıyla TARSİM, güzel bir poliçe, bunu çiftçilerimize tavsiye ediyorum. Günümüzde her çiftçi vatandaşımızın yaptırması gereken bir ürün poliçesi. Erzurum’da TARSİM’in bölge müdürlüğü yoktu. Ben, dernek başkanlığım ve federasyon başkanı yardımcılığım dönemimde bunun için çok uğraştım. Hem bürokrasideki dostlarımızla, hem siyasi dostlarımızla çok şükür Erzurum’a bir bölge müdürlüğü kazandırdık. Bu bölge müdürlüğü de müthiş bir şekilde bölgemize, faydalı bir şekilde çalışıyor. İl bazında bütün ilçeleri, bütün köyleri dolaşarak TARSİM anlatılarak hayvancılık yapanlara  ve çiftçilere tanıtılıyor.” 

TARSİM Hayvancılık Sigortası

“TARSİM’de tarımın dışında bir de hayvan sigortası bulunuyor. Büyükbaş, küçükbaş, kümes hayvancılığı, arıcılık, su ürünlerinin tamamını sigortalatabilirsiniz. “Hayvan Hayat” dediğimiz sigortada, düşünün ki büyükbaş hayvanı sigorta ettirdiniz. Hayvan hamile kaldı ancak buzağı ölü doğdu. Devlet onun parasını dahi ödüyor. Hayvanın fiyatına göre de bu sigorta ücretleri değişiyor. Günümüzde bu fiyatlar 10 bin TL’ye de olabilir, 100 bin TL’ye de büyükbaş hayvan olabiliyor. Bunu araç sigortası gibi değerlendirin. Dolayısıyla hayvan fiyatları da hayvanın durumuna göre ekspertiz kontrolleri aşamasında geçtikten sonra, ekspertizi yapıldıktan sonra hayvanların tek tek fiyat belirlemesi yapılıyor. Sisteme düşülüyor, müşteriye sunuluyor. “Hayvanlarınızın toplamdaki total fiyatı şu kadardır diye.” Siz de kabul ediyorsanız, Hayvan Hayat Sigortası’nı yaptırıyorsunuz.”

Otlaklarda Gezen Hayvanlarda Hırsızlık Teminatı Yok

“Hayvan Hayat’ta sadece hırsızlık teminatı yok, çünkü onlar yürüyen canlı olduğu için onda hırsızlık teminatı yok. Kapalı alanda bulunan hayvana hırsızlık teminatı var. Açık alanda otlaklarda çalınan hayvanlara hırsızlık teminatı yok. Ahırda önlemi alınmış bir yerdeki hayvan eğer çalınmışsa orada hırsızlık teminatı bulunuyor. Bu Hayvan Hayat Sigortası’nın poliçesinin de %50’sini yine devlet karşılıyor. 100 hayvanınız varsa 50 hayvanın sigortası devlet tarafından karşılanıyor. Bu hayvanların poliçe tutarı 100 bin TL tuttuysa bu tutarın 50 bin TL’sini devlet ödüyor. Biz bu değer karşılığını sistemsel olarak çıkarıyoruz. Yerin risk durumu, şehre uzaklığı yakınlığı, hayvanın kalitesi, sağlığı gibi bütün faktörler sisteme tanımlanıyor. Daha sonrasında sistem tarafından o kişiye ekspertiz ataması yapılıyor. Eksper gelip adresinizde bütün hayvanların sağlıklı bir durumda olup olmadığı vi diğer her şeyini rapor ediyor. O rapor neticesinde fiyatlama yapılıyor. O yüzden sigortada, kesin bir şekilde bir fiyat vermek mümkün değil.”