TÜRK STANDARTLARI ENSTİTÜSÜ

Ulusal, bölgesel ve uluslararası alanda tercih edilen, yönlendirici ve lider bir kuruluş olmayı amaçlayan Türk Standartları Enstitüsü hakkında her şey.

Tarih: 12.08.2023 15:13
TÜRK STANDARTLARI ENSTİTÜSÜ

www.erzurumgunebakıs.com / Muhammet Yılmaz 

Kurum hakkında yetkililerinden alınan bilgiler doğrultusunda, “Helal Belgelendirme kapsamındaki incelemelerde, üretilen ürün ve bileşenlerinin helal kaynaklı olduğundan ve ürünün mevzuata uyumundan emin olmak; tamamen güvenilir standartların kullanımına ve bu standartların istismar edilmeden uygulanmasını sağlayan güçlü bir belgelendirme sistemine bağlıdır.” İfadelerini kullandılar. 

Yetkililer, “2019 yılı itibariyle Helal Akreditasyon Kurumu’nun hizmet vermeye başlamasıyla, Türk Standartları Enstitüsü olarak Helal Akreditasyon Kurumu’na yaptığımız başvuru neticesinde başarılı bir denetim süreci tamamlanmış ve 24.12.2019 tarihi itibariyle TSE, dünyada ilk defa SMIIC Standartlarına göre Helal Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilen Helal uygunluk değerlendirme kuruluşu olmuştur. TSE Helal Belgelendirme alanında gıda ve kozmetik ürünleri ile Helal Turizm (20.01.2023 tarihi itibariyle) alanlarında Helal akreditasyona sahiptir.”

BELGELENDİRME SÜRECİ

Belgelendirme süreci hakkında bilgi veren yetkililer,"TSE web sayfasında (www.tse.org.tr.) yer alan Helal Belgelendirmesi ile ilgili yayınlanmış dokümanların (formların) başvuru sahibi firma tarafından doldurulması ile başlamaktadır. Resmi başvuru yapıldıktan sonra, Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan ve TSE’den konunun uzmanı en az iki kişiden oluşan İnceleme Heyeti tarafından üretim yerinde inceleme gerçekleştirilir. Bu incelemede; belgelendirilmesi talep edilen ürünün üretiminin TSE’nin öngördüğü şartlarda ve ortamda gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği, ürünün üretimi için Helal gıda şartlarına uygunluk, teknolojik yeterlilik ve asgari kalite kontrol yeteneği ile bunların devamlılığını garanti altına alan bir kalite sisteminin tesis edilip edilmediği yerinde tespit edilir. Belgelendirmesi talep edilen ürünün özelliklerine bağlı olarak ürünlerden ve gerektiğinde kullanılan hammaddeden numune alınmakta ve ilgili akredite laboratuvarlarda muayene ve deneyler yapılmaktadır. Gerek muayene ve deney raporları, gerekse inceleme heyeti tarafından hazırlanan raporlar; Helal Belgelendirme kararı için TSE uzmanlarından oluşan teknik bir ekip ile Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan bir üyenin de bulunduğu Helal Belgelendirme Komisyonu’na öneri niteliğinde sunulur. Nihai belgelendirme kararı ise bu komisyon tarafından verilir. Komisyon çalışmalarında oy birliği esastır. Diyanet İşleri Başkanlığı mensubu üyenin toplantıya katılmaması durumunda hiçbir karar alınamaz. Belge almaya hak kazanan kuruluş ile yapılan sözleşmeye istinaden geçerlilik süresi üç yıl olan Helal Uygunluk Belgesi düzenlenir. Kuruluşta yılda en az bir kez ara kontrol yapılır. Ayrıca, gerektiğinde piyasadan da numune alınarak ürün üzerinde Helal şartları kapsamında uygunluk incelemesi yapılmaktadır. Helal Belgelendirme kapsamındaki incelemelerde, üretilen ürün ve bileşenlerinin helal kaynaklı olduğundan ve ürünün mevzuata uyumundan emin olmak; tamamen güvenilir standartların kullanımına ve bu standartların istismar edilmeden uygulanmasını sağlayan güçlü bir belgelendirme sistemine bağlıdır.”