ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK MODERN KÖLELİKTİR

Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “20 öğretmen ataması” müjdesini vermişti. Türk Eğitim-Sen Erzurum 1 No’lu Şube Başkanı Yusuf Kenan Gürsoy konuya dair açıklama yaptı.

Tarih: 10.05.2024 08:26
ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK MODERN KÖLELİKTİR

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 20 bin öğretmen atamasının gerçekleştirileceğini ve başvuruların 20 Mayıs'ta başlayacağını duyurmuştu. Tekin'in açıklamasına göre, atamaların çoğunluğu sınıf öğretmenliği branşında gerçekleşecek. 

Türk Eğitim-Sen Erzurum 1 No’lu Şube Başkanı Yusuf Kenan Gürsoy ise konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. 

“EĞİTİMDEN TASARRUF OLMAYACAĞI HERKESÇE MALUMDUR”

Bahsi geçen 20 bin atamanın çok az olduğunu vurgulayan Gürsoy;

“Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içerisinde mevcut okullarımızda 70 binin üzerinde norm boşluğu olduğu biliniyor. 100 bine yakın ücretli öğretmen çalışıyor. Boş olan normların tamamına atama yapılmasını bekliyoruz ve bu da en az 70 bin atama demektir. Bu 70 bin atamayı, Millî Eğitim Bakanlığı, (MEB) Maliye Bakanlığı bir şekilde yolunu bulup yapacaktır. Eğitimden tasarruf olmayacağı herkesçe malumdur. MEB ve Maliye Bakanlığı da bu şekilde hareket etmekle yükümlüdür. 20 bin atamadan sonra boş kalan kadroları ki 20 bin atama yapıldıktan sonra yaşla ilişkili olarak 20 bin meslektaşımız zorunlu emekli olacak. Yine açığa yama olmayacağı bir gerçektir” dedi. 

“ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK MODERN KÖLELİKTİR”

“2024-2025 dönemi için tahminlerimizde de yine en az 70 bin norm açığı olacaktır. Bu açığı ücretli öğretmenlerle doldurmak isteyeceklerdir, ücretli öğretmenlik modern köleliktir. Bir an önce bu modern köleliğe son verilmesi gerekiyor. Modern kölelik dememin nedeni ise şudur; asgari ücretin altında kimse çalıştırılamazken, MEB resmi olarak asgari ücretin altında insan çalıştırmak noktasında bir durum ortaya koyuyor. Bunu devamlılık haline getirmeyi bir alışkanlık haline getirmiş durumdalar. Bu durumdan bir an önce vazgeçilmelidir.”

“VEKİL ÖĞRETMEN UYGULAMASI DEVREYE SOKULMALIDIR”

Son olarak zorlayıcı sebeplerden dolayı boş geçen derslere ücretli öğretmen yerine vekil öğretmen uygulamasına geçilmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Gürsoy, “Eğitimden tasarruf olmayacağı unutulmamalı, eğitime harcanacak paranın boşa harcanmadığının bilinci hem Maliye Bakanlığı’nda hem de MEB’de oturmalıdır” ifadelerini kullandı.