VALİ MEMİŞ´TEN MÜJDE ÜSTÜNE MÜJDE!

Erzurum Valisi Okay Memiş, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolaysıyla basın mensuplarıyla bir araya geldi

Tarih: 01.01.0001 00:00
VALİ MEMİŞ´TEN MÜJDE ÜSTÜNE MÜJDE!

 

Sinan AYDIN -  Nesrin ÇETİNKAYA

Gazetecilerin yoğun ilgi gösterdiği programda önemli değerlendirmelerde bulunan Vali Memiş, Erzurum adına önemli tespitler yaparak, çalışmaları hakkında bilgi verdi. Erzurum için istişare kültürü ile çalışma yolunu seçtiklerini ifade eden Vali Memiş, basın mensuplarından birlikte çalışıp Erzurum için faydalı projeleri hayata geçirmek için destek istedi. Öğretmen evinde düzenlenen toplantıda konuşan Vali Memiş, Gazetecilerin 10 Ocak çalışan gazeteciler gününü kutlayarak konuşmasına başladı.

VALİ MEMİŞTEN GAZETECİLERE: ETKİNİZLE TERS ORANTILI BİR MALİ DURUMUNUZ VAR

Basının etkisinin çok büyük olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Erzurum valisi Okay Memiş, ??Bugün hem çalışan gazeteciler günü hem de Mülki İdare amirlerinin İdareciler günü. Bu vesileyle hem sizlerin hem de biz mülki idare amirlerinin günü olan 10 Ocak´ı tebrik ediyor, tüm gazeteci ve idareci olarak çalışanlara başarılı bir iş hayatı temenni ediyorum. Bu vesile ile gazetecilik görevini yerine getirmek uğruna hayatını kaybeden basın şehitlerine ve ebediyete intikal etmiş tüm medya mensubu arkadaşlarımıza da Allah´tan rahmet diliyorum? dedi. ??Erzurum´da güçlü bir medya kültürü olduğunu gözlemledim´ diyen Vali Memiş, açıklamalarına şöyle devam etti:  ??Basın gücü dünyada kabul edilen bir güç. Erzurum´da güçlü bir medya, güçlü bir gazetecilik kültürü olduğunu gözlemledim. Yaptığınız haberlerle bizleri olumlu ve olumsuz etkilediğiniz oluyor. Şehrinize bölgenize ve ülkenize katkınız çok büyük. Ben bir kentin gelişiminde o kentte yaşayanların sorumlu olduğuna inanırım. Bu nedenle eğer Erzurum geliştiyse bunda bütün yerel ve siyasi yöneticilerin etkisi ve katkısı vardır. Tabi bunun tam tersi de mümkündür. Etkiniz çok büyük. Türkiye´de kamuoyunun yönlendirilmesinde en güçlü sektör, basın, medya. Özlük hakları ve genel düzenlemeleri yakinen biliyorum. Etkinizle ters orantılı bir mali durumunuz var.

??DEDİKODULAR BAŞLADI AMA?´´

Sektörün yön değiştirdiğine dikkat çeken Vali Memiş, ?Ben kağıt severim. Kitap kokusu, gazete kokusunu severim. Ama medya tamamen dijitale doğru gidiyor. Normal gazeteden ziyade internet medyası yani tamamen bilişim üzerinden gidiyor ve bu daha fazla artacak ve muhtemeldir ki çok hızlı gelişecek. Buna hepimiz ayak uydurmalıyız. Her zaman yanınızda olduğumu ifade etmek isterim. Bütün gazeteci arkadaşlara eşit mesafedeyiz.´´ Dedi. Şehrin muhtelif sorunlarına değinip Erzurum´la ilgili planları ve çalışmaları hakkında da bilgi veren Vali Memiş, ?? 2 aydır buradayım ama 27 yıllık birikimiz var Türkiye genelinde. Birtakım dedikodular olacak. Onlardan başladılar, yakın ekibimden memnuniyetim ile ilgili. Önemli hedefler koyduk kendimize. O hedeflere doğru emin adımlarla ilerleyeceğiz´´ dedi.

??ERZURUM MEMUR KENTİ´´

Erzurum´la ilgili birkaç değerlendirme yapmak istediğini söyleyen Okay Memiş, konuşmasına şöyle devam etti: ?? Birkaç değerlendirme yapmak isterim Erzurum´la ilgili. Affınıza sığınarak, küstahlık etmeden. Gördüğüm tablo bir memur kenti gördüm. Yani bütün bölge müdürlüklerinin olduğu. Ne kadar güzel. Buna mukabil girişimci sayısının, sanayinin yeterince gelişmediğini fark ettim. Önemli potansiyellerimiz var. Memur kent olmak iyidir ama yeterli değildir. Bizim hedefimiz gerçekten somut bir şeyler yapmak. İhtiyaç olan alanlara yoğunlaşmak istiyoruz, ben ve ekibim. Onun için inşallah organize sanayi bölgesi sayısını artırarak, girişimci sayısını artırmamız lazım. İstişare etmemiz lazım lazım´´

?TEKSTİL KENT PROJESİYLE 4 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK´´

Birtakım kararlar aldıklarını söyleyen Memiş, ?? Aslında benim görev alanım belli. Fakat bu yönü daha çok yatırımda kullanmak istiyoruz. Okullar, emniyet binalara yapmak bunlar bizim rutin işlerimiz. 4 bin kişinin istihdam edileceği Tekstil kent projesini Erzurum Valiliği olarak biz yapacağız. Nisan ayında kazmayı vuracağız. Görüşmeleri yaptık. Mobilya sitesini, ikinci organize sanayi bölgesinin alt yapısını da Valilik olarak biz yapacağız. Bunların yapıldığına, bittiğine ve istihdam sağladığımıza şahit olacaksınız. Dedikodumuzu yapacaklar, onu anladım ben. Yıldırmak isteyecekler, onu da anladım. Ama yılmayacağız. Kamu harcamalarını doğru yerlere harcayacağız. Birilerine peşkeş çekmeyeceğiz Allah´ın izniyle. Çünkü kullandığımız kaynak 81 milyondan toplanan kaynak. 81 milyondan vergi toplarken ?senin siyasi düşüncen ne?. Sağcı mısın, solcu musun,  Alevi misin, Kürt müsün´ diye soruyor muyuz, sormuyoruz. Onun için sizlerle görüşeceğiz, istişareler yapacağız. Kendime hedefler koydum, belirledim. Bunlara inşallah benim müdürlerim ortak olurlar. Olmazlarsa da ben tedbirleri alırım´´ dedi.

??2020´DE BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIKTA BİRİNCİ OLACAĞIZ´´

Hayvancılık konusunda da açıklamalarda bulunan Vali Memiş, ?? Hayatımda Erzurum´la ilgili iki hedefim var. Birincisi, bana yardımcı olun. Bu potansiyelimiz var, çok zor değil. Her hafta toplantı yapıyorum, bütün enerjimi veriyorum. 27 yıllık bir birikimim var. Biz 2019 sonunda, olmazsa 2020´ de büyükbaş hayvancılıkta bir numara olacağız, yem sanayisi ile beraber. Küçükbaş hayvancılık açsından aslında daha avantajlıyız. Çünkü Türkiye´deki meraların yüzde 11 bizde. Ama bir dönüş var. Güney ilçelerimiz hariç. Büyükbaş hayvancılıkta ikinciyiz, Konya birinci. Konya´yı seneye geçeceğiz ama küçükbaş hayvancılıkta 22. veya 25. Sıradayız? şeklinde konuştu.

?GENEL TURİZMDE EN AZ 1 MİLYON HEDEFİMİZ VAR´

Vali Memiş değerlendirmelerini şöyle sürdürdü; ?İkinci hedefimiz Kış turizminde bir numara olmak istiyoruz. O potansiyelimiz var. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, benden önceki Valilere, belediye başkanlarına, işçisinden, asgari ücretlisine, herkese teşekkür ediyorum. Kış turizminde daha iyi bir noktaya geleceğiz. Geçen seneye göre yüzde 124 artış var ama bunu yeterli görmüyoruz. Genel turizmde en az 1 milyon hedefimiz var.  Çifte minareli medresen çok etkileniyorum. Değerli arkadaşlar, bazı yerlerin enerjisi çok yüksektir. Mesela, Palandökenin enerjisinden de çok etkileniyorum. Dağların yaydığı enerji çok önemlidir ve etkilidir. Şu soğuk olarak gördüğümüz şey, aslında bir enerjidir. Üç kümbetler, Lalapaşa, Yakutiye medresesi, Ulu cami, Erzurum kalesi?Ben bu bölgeyi Erzurum´un Sultan Ahmet´i olarak tanımladım. Ben ?nasıl bir kaynak bulabiliriz´ diye düşünürken Çevre ve Şehircilik bakanımız ilimizi ziyaret etti. Bundan bahsettik. Yakutiye belediye başkanımız kendi projesinden bahsetti. ?Kaynak bulmakta zorluk çekiyoruz sayın Bakanım´ dedik. Bakan bey ?millet bahçesi yapalım´ dedi. O bölgede inşallah Ali beyin projesine uygun bir millet bahçesi yapılarak orada büyüleyici bir atmosfer hedefliyoruz´´

?DADAŞLIK RUHUNU ÇOK ÖNEMSİYORUM?

Göreve geldiği günden bu yana 2 ay geçtiğini hatırlatan Vali Memiş, Güney ilçelerine yaptığı gezi ve incelemeleri de anlattı. Memiş,? Güney ilçelerimize 3 defa gittim. O bölgeyi tanımaktan da çok mutlu oldum. Kürt vatandaşlarımızın yaşadığı bir bölge.  Hepsini kucaklıyoruz. Erzurum Anadolu´nun giriş kapısı. Dadaşlık ruhunu çok önemsiyorum ve bunu vatandaşlarımızda gördüğümü özellikle ifade etmek istiyorum.  Erzurumspor´un maçı olduğunda, Karayazı´dan, Karaçoban´dan Hınıs´tan otobüslerle maç izlemeye geliyor insanlar. Büyük mutlu oluyorum. Güney ilçelerimizin biraz altyapı sorunu var. Büyükşehir belediyesi ile görüştüm, buna odaklanacağız. 1200 köyümüzün, Türkiye´deki bütün köylerle ilgili birinci kamu hizmeti içme suyu, ikincisi ulaşılabilir standardı yüksek yoldur. Kanalizasyon sonra gelir. Bu altyapı sorunlarını bir arada odaklanarak giderilebileceğini düşünüyorum´´ ifadelerini kullandı.

??İL MERKEZİMİZ VE İLÇELERİMİZ GENEL KAMU HİZMETLERİ KONUSUNDA YETERLİ DURUMDA´´

İl merkezi ile ilçelerin genel kamu hizmetleri konusunda yeterli olduğunu savunan Vali Memiş, genel durum değerlendirmesi yaptı Erzurum´un asayiş açısından Türkiye´nin en güvenilir ili olduğunu söyledi. Vali Memiş, bu konuda Polisin aldığı güvenlik tedbirleri kadar Dadaşların kanunlara olan saygısının da katkısının büyük olduğunu ifade etti. Memiş, şunları söyledi: ?? Yine 2 ay içinde gördüğüm tablo şu ki; il merkezimiz ve ilçelerimiz genel kamu hizmetleri açısında yeterli durumda. Artık İlçelerimize varana kadar doğalgaz gitti. Eğitim açısında yeterliyiz. Okulların fiziki kapasiteleri gayet yerinde, yenilenecek okullar var. Onları değerlendiriyoruz.  Öğretmen açığımız var, tamamlamaya gayret ediyoruz. Sağlık açısında iyi durumdayız. Hem de Türkiye´nin en iyi sağlık kuruluşlarına sahibiz kültür ve turizm açısında daha iyi olmalıydık, kesinlikle iyi olmalıydık. Gençlik ve spor hizmetleri açısında fiziki mekanlarda çok iyi.

??ASAYİŞ´TE ERZURUM TÜRKİYE´NİN EN GÜVENİLİR İLİ´´

Erzurum?un asayiş ve güvenlik açısından, Türkiye´nin en güvenilir ili olduğunu kayda geçen Memiş, ?Allaha şükürler olsun. Bunda alınan polisiye tedbirlerin mutlaka faydası var ama daha çok Dadaş kültürünün önemi var. Erzurumlu vatandaşlarımızın kanunlara, hukuka, yasalara saygısının işimizi kolaylaştırdığını özellikle söylemeliyim. Hepsine teşekkür ediyorum. Üniversite kentiyiz, müthiş. Erzurum´un neresine el atsak her şeyi Üniversite almış ama müthiş bir değer katmış. Allah razı olsun. Ben bu kamu hizmetlerinin vatandaşlarımıza ulaşmasını sağlayan bütün yöneticilerimize teşekkürlerimi sunuyorum ´´ diye konuştu.

VALİ MEMİŞ ERZURMSPOR´A YAPILAN PARA YARDIMLARINI AÇIKLADI

Sporu çok sevdiğini ve valilik konutunun olduğu alana bir spor salonu yaptırdığını açıklayan Erzurum Valisi Okay Memiş, Erzurum Büyükşehşir Belediyespo´u da çok önemsediklerini ifade ederek, kulübe kendi katkısı ile yapılan yardımları da açıkladı. Vali Memiş, bu konu ile ilgili de önemli açıklamalarda bulunarak şunları söyledi: ?? Ben sporu çok seviyorum. Kendim gelir gelmez Valilik konutunda kendime prefabrikten geçici bir spor salonu yaptırdım. Sporu yaşam tarzı haline getirmiş durumdayım. Bende eşimde. Spora izleyici değilim. Erzurum Büyükşehir Belediyespor´u çok önemsiyoruz. Bu yönde çabamız var. Erzurumlu hayırsever işadamlarının katkılarını aldık. Örnek olsun diye isimlerini açıklayabilirim.

Sururi Akgün hatırı sayılır bir yardımda bulundu. Teşekkürler. Adnan Polat hatırı sayılır bir yardımda bulundu. Teşekkürler. Futbol Federasyonu Başkanı sayın Yıldırım Demirören´le bizzat kendim görüştüm. Federasyon kulübe olan borçlarından 10 milyon ödedi. Erzurumspor´un çok önemli borcu yok.  EVYAP Fikret amcayı ziyaret ettik. Bizzat gittik. Sayın bakanım, Milletvekilim, ben.  Sponsorluk teklif ettik. Bugün beni arayacaklar. Bu işler benim işim değil ama Erzurum´un dışında dışarıda yaşayanlarla birlikte 3 milyondan fazla Erzurumlu kadar Erzurumspor´un ligde kalmasının istiyorum. Mehmet hoca ile her hafta top oynuyorum, her hafta onlarla beraberiz. Futbolcularla tek tek tanıştım. Sosyal dokumuz çok önemli. Bir şehircilik sempozyumuna katıldım İstanbul´da. Dünyanın en iyi akademisyenleri, CİO´ları katıldı. Sonuç şu çıktı! Dünyada sıkıcı şehirler yok oluyor. Tekrar ediyorum. Dünyada sıkıcı şehirler yok oluyor. Yani popülaritesini, etkinliğini kaybediyor, özelliğini kaybediyor. Sıkıcı derken kendi milli manevi değerlerimize uygun daha önemli işler yaparak insanları Erzurum´a çekmeliyiz. ´´

3 MERKEZ İLÇEDE KALİTELİ KÖMÜR DAĞITILACAK VEYA DOĞALGAZ DESTEĞİ SAĞLANACAK

Erzurum´un özellikle kış aylarında en önemli sorunu olan hava kirliliği ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Vali Okay Memiş, vatandaşlara devlet tarafından dağıtılan kömürün neden olduğu kömür kokusunu gidermek için Yakutiye, Palandöken ve Aziziye ilçelerinde bundan böyle halka daha kaliteli kömür dağıtacaklarını açıkladı. Memiş, ?? Bizim dağıttığımız kömürlerden kömür kokusu rahatsız edici bir boyuttaydı. Öğrendik ki kokunun sebebi benmişim. Bizim dağıttığımız kömürlerin kükürt oranları ile ilgili sorun olacağını değerlendirdik. Gümüşhane´de görevli iken de aynı kömü4rden dağıtıyorduk fakat hiç sorun olmuyordu.  Araştırdık ve öğrendik ki  İnversiyon hattı diye bir hat oluşuyor. Erzurum´un coğrafyasından dolayı. Atladım gittim Aile ve Sosyal Bakanımıza. Sayın bakanımıza arz etim. Dedim ben Gümüşhane Valisi iken size böyle bir konu için gelmedin ama Erzurum Valisi iken geldik. Çünkü Erzurum´da İnvesiyon hattı oluştu. Şuna mutabık kaldık. 3 merkez ilçe olan Yakutiye, Palandöken ve Aziziye´de bu sene standartları yüksen ve kükürt oranı daha düşük kömür dağıtacağız veya doğalgaza geçişi hızlandırarak vatandaşlara doğalgaz desteği sağlayacağız. Biz vatandaşlarımızın sağlığını önemsiyoruz. Sosyal yardım açısında çok iyi durumdayız Allaha şükürler olsun. Hakikaten sosyal devlet ilkesini çok iyi uyguluyoruz. Ama bunu yaparken de özel bir durumla karşı karşıya kaldık ve bunu çözmek benim görevim. Bu konuda desteğinize ihtiyacım var´´ dedi. .

??BEŞİKTAŞ YAZIN KAMP İÇİN ERZURUM´A GELECEK´´

Önceki gün Beşiktaş´ın Erzurum´da bir okulda düzenlediği forma dağıtım törenine katıldığı için sosyal medyadan eleştirildiğini söyleyen Erzurum Valisi Okay Memiş, eleştirilere yönelik açıklamalarda da bulunup, 3 büyük takımın yaz kampı için Erzurum´a gelebileceğinin müjdesini verdi. Vali Memiş, ??Önceki gün Beşiktaşlı yöneticiler geldii Ben Fenerbahçeliyim. Bunların forma dağıtım törenine gittim ama sosyal medyada biraz eleştiri olmuş. Normalde ben Beşiktaş kulübünün o programına katıldım ama ben bu ilin Valisiyim . Bu ile gelen herkesi ben en iyi şekilde karşılamak durumundayım. Ben Erzurum´u temsil ediyorum. Herkesle dadaşlığımızı göstermek, Dadaş misafirperverliğini göstermek benim görev alanımda. Ben Fikret Orman´la görüştüm. Yazın kendilerini yüksek irtifa kamp merkezine davet ettim. Bizzat geleceklerini ifade ettiler. Galatasaray ve Fenerbahçe´yi de inşallah Erzurum´a davet edeceğiz, onu çözmeye çalışıyoruz. Hepsi gelmeyi kabul ediyor ama Beşiktaş,  Fenerbahçe, Galatasaray geldiğinde ?başka takım otelimiz de kalmasın´ diyorlar. Onu çözmeye çalışıyoruz´´ dedi.

HİLTON ERZURUM´A OTEL YAPIYOR! 17 AYDA BİTECEK

Erzurum´a bir yatırım müjdesi de veren Vali Okay Memiş, Hilton´un Erzurum´a bir otel yapacağın ı ve 17 ayda bitirilip hizmete sokulacağı müjdesini verdi. Vali Memiş, şunları söyledi: ?? Önümüzdeki günlerde bir yerin ihalesini yapacağız. Yıllardır beklenen Hilton otelin ihalesini yapacağız. Sadece onu söyleyeyim. Yeri şehirde olacak. Çünkü Hilton şehirde istedi. Hilton´un her yerde markası var. Somutlaştığında detayları sizlerle paylaşacağım. 5 yıldızlı ayarında kayak odası da bulunan bir şehir oteli planlanıyor. Daha ihale aşamasında olduğu için çok fazla bir şey paylaşmayayım. Yanlış değerlendirmelere yol açmayalım ama yatırımcıda hazır. Yatırımcısı da hazır, bütün evrakları hazırladık. Temel atılacak 17 ay içerisinde bitirilecek ve hizmete kavuşacak. Önemli olan kaliteli markaların Erzurum´a gelmesinde büyük faydası var´´ dedi.

??HER TÜRLÜ ELEŞTİRİYE AÇIĞIM AMA DEDİKODUYA DEĞİL?´´

Gazetecilerden yardım isteyen Vali Memiş, ??Her türlü eleştiriye açık olduğumu özellikle ifade etmek isterim ama dedikoduya değil. Yardımlarınıza ihtiyacım var, desteğinize ihtiyacım var. Çünkü buradaki insanlar, benden çok daha tecrübeli ve birikimlisiniz. Hepinize tekrar teşekkür ediyorum. Erzurum´a yatırım yapan herkese çok teşekkür ediyorum. Başta Sayın Cumhurbaşkanıma, Milletvekillerime, belediye başkanlarına, muhtarlarıma, STK´lara. Hepsine çok teşekkür ediyorum´´ dedi.

?NİYAZİ BEY KONAĞI İÇİN İŞLETMECİ ARIYORUZ?

Toplantının sonunda gazetecilerin sorularını cevaplandıran Vali Memiş, yatırımla ilgili bir soru üzerine ilginç bir serzenişte bulundu. Valiliğin Niyazi bey adlı konağı 2 milyon harcayarak restore ettirdiğini ancak işletme konusunda sıkıntı yaşadıklarını itiraf eden Vali Memiş, ?? Niyazi bey konağı diye bir konak yapmışız. 2 trilyon bir para harcamışız. Hepinize ilan ediyorum. Turizmi geliştirecek şekilde bize yardımcı olun. Şu şehre değer katacak şeyler yapalım. İstiyorum ki turist otobüsü gelsin oradan faydalansın. Kim iyi işletecekse bir girişimci arkadaşımıza verelim. Sonra Büyükşehir eleştiriliyor. İşleten olmayınca büyükşehir yalnız kalıyor o başka bir konu. Ama nasıl işleteceğimiz konusunda bize yardımcı olun. Muammer usta baktı Hacı baba baktı. Dediler ki Vali bey bura güzel ama otoparkı yok girişi yok. Doğru tercih yapılmadığı için şimdi kara kara düşünüyoruz nasıl işleteceğiz diye. 2 trilyon para harcamışız. Onun yerine daha merkezi yerde git kaleye harca çifte minareli medreseye harca? diye konuştu.

??ERZURUM´A YENİ BİR STADYUM ÖNERİYORUZ´´

Son olarak Erzurum için yeni bir stadyuma ihtiyaç olduğunu dile getirer Memiş, ?Değerli basın mensupları. Yine söylüyorum. Devletin asayiş ve güvenliği ile ilgili konular hariç hiçbir gizli saklımız yok. Yaptığımız bütün harcamalarımız, faaliyetlerimiz açık ve şeffaftır. Her konuda açık ve şeffafız´´ dedi. Vali Memiş, Erzurum´a yeni bir stadyum yapılması ile ilgili bir soru üzerine ise şunları söyledi: ?? Yeni stadyum öneriyoruz. Ayın 20´sinde sayın Cumhurbaşkanımızı ağırlayacağız. Orada kendisine bende arz edeceğim. Yani kimse Erzurumspor´da bu kadar başarıyı beklemiyordu. 2. Ligden birinci lige. Sonra süper lige çıktılar. Mehmet Sekmen beye çok teşekkür ediyoruz. Daha modern bir stada ihtiyacımız var. Mevcut stadın üstü kapatılıp kapalı stat yapılması konusu teknik olarak değerlendirildi. Yeni bir stadın çok büyük bir maliyet olacağını düşünmüyoruz. Daha dik, akustiği olan ve seyircinin soğukla mücadelesini daha dikkate alacak bir stat düşünüyoruz.´´ İfadelerine yer verdi.