Orhan BOZKURT


ERZURUM OY(A)LANIYOR!

ERZURUM OY(A)LANIYOR!


Bir çok yazımda değinmişimdir. Her seçim öncei, Erzurum'da kazanmak için şehrin makus talihini yenecek, şehri ekonomik yönden uçuracak  projeler, yatırımlar, ortaya atılır ve seçmende bu projelerin ne olduğunu anlayana kadar seçim gelir geçerdi.


 

Şöyle geçmişe bir göz atarsak, 90’lı yılların başındaki bir seçimde, ‘Erzurum Büyükşehir olacak dertler bitecek...’ diyerek oyaladılar, oyları aldılar.

Başka bir seçimde 'Serbes Bölge olacağız, dolarları koyacak yer bulamayacağız... “teranesiyle oyalandık. Sonuç; Serbest Bölge’nin bırakın Erzurum'u zenginleştirmesini kendisi Fak-Fuk un kömürüne muhtaç olmuştu!


Bir başka seçimde hava muhalefetinden dolayı inemeyen, iptal edilen uçak seferlerinden dolayı çok zarara uğrayan şehrimizin, bu makus talihini ortadan kaldıracak ILS sistemi kuracağız; geçe gündüz, karda buzda, her şartta uçaklar inecek turistler gelecek, para kazanacağız, diye  sevindirdiler bizde  çok sevindik, yine oyalandık.

Hani Nasrettin Hoca'nın borçlarını ödemek için, köyün etrafına diken yerleştirip geçen koyunların yünlerin toplayacağı, yünleri ip yapıp satarak borcu ödemesindeki fıkrada olduğu gibi.. Hocanın alacaklısı bu ödeme biçimine inanmamış alaycı ifadeyle gülmüştü; ama Dadaşlar bu kalkınma biçimini alkışlamışlardı.


O dönemde Erzurum Türkiye sıralamasında 68. sıralarda debelendi durdu!

Devir değişmişti; ama Erzurum'u kalkındıracak sihirli formüller her seçim döneminde arz-ı endam etmeye devam etti.

Yine bir seçim öncesi; Erzurum'un yüzakı olan Atatürk Ünivesitesi'ne bakarak yeni bir üniversite Erzurum'un kurtuluş çaresi olarak devreye sokuldu. Halbuki Atatürk Üniversitesi ciddi ve Türkiye genelinde ilk 5. üniversiteydi. Taze üniversite yersiz, isabetsiz, uygunsuz ve çapsız olarak devreye sokuldu, türbünlere oynamak isteyen yönetimiyle ağır aksak ve de sakat doğdu.
Bu örnekleri dahada çoğaltabiliriz de şu anda buna ne zamanım ne de o yazıya yetecek köşem var. 


İşin özü; yine bir seçim öncesindeyiz. Bu şehrin şöhretli Dadaşlarının ninnileriyle uyuyan ahali uyanmazsa, her derde deva seçim oyunlarını daha çok seçimde görmeye ve oyalanmaya devam edeceğiz.