Nizamettin KORUCU


Erzurum'da Trafik - 2

Şehir içinde ve şehrin çevre yollarında seyreden araçlara hiç dikkat ettiniz mi. Yeşil ışığı geçen neredeyse bütün araçlar hurra yola atılıyorlar.


Öbek öbek birbirlerinin arka tamponlarına değecek görüntüsünde, takip mesafesine uymadan gidiyorlar. Öndeki araç bir kavşaktan sağa yahut sola dönerken sinyal versede arkasındaki aracın yakın takibi yüzünden kazalar ramak kala atlatılıyor. Birisinin önüne bir kedi, bir yaya, bir kasis çıksa ve fren yapacak olsa durum ne olur. Allah korusun.

Geçenlerde sahaf evimizde karayollarının bir zamanlar bastırmış olduğu takip mesafesi broşürü elime geçti. Bu broşürler günümüzde de basılmalı, bütün şoförlere dağıtılmalı.

Birçok araç sahibi maalesef dönüşlerde sinyal kullanma gereği duymuyor. Halbuki hiç araç olmasa da bütün yönlerde sinyal vermeden dönülmemeli. Sinyal sadece bizim gördüğümüz araç ve yayalara değil bizim görmediğimiz bizi görenler için de hayati öneme sahip.

Şehrin içinde nadir bulunan sokak aralarında ki park yerleri adeta panayır alanına dönüyor. Birbirinin çıkış yolunu kapatan araçların sürücülerine ulaşmak büyük mesele. Her aracın ön camında gözle seçilir bir şekilde sürücünün telefon numarasının olması bu durumlarda çok gerekli. Buna bütün şoförler dikkat etmeli, telefon numaralarını ön camda uygun bir yere koymalıdırlar.

Yine park eden araçlar yanlış ve düşüncesiz park ederek zaten yetersiz olan alanı israf ediyor, hatta yer var iken yolun daralmasına yol açacak şekilde park yapıyorlar.

Akşam ve gece vakti korna kullanımı, yüksek sesle müzik dinleme ayrı bir rahatsızlık verici durum. İnsanların huzurunu bozan, dikkatini dağıtan bu durumunda düzeltilmesi gerekiyor.

Şehir içi ana ve ara caddelerde zaten dar olan yollarda tam kavşak noktalarına park eden, hatta iki sıra park eden araçlar, dönüş yapan araçların hem görüş mesafesini kapatıyorlar, hem güvenli dönüş yapmalarını büyük tehlikeye sokuyorlar.

Bir başka problemde yolda seyrederken ansızın karşınıza çıkan çukurlar, kırılan fakat onarılmayan asfaltlar. Bütün şehrin ana ve ara yolları gözden geçirilerek, kontrol edilerek bu çukurların kapatılması, bozuk yolların onarılması acilen gereklidir.

Bir diğer problemde şehirde artan araç sayısınadan dolayı sanayii de bazı bölümler ihtiyacı karşılamıyor. Mesela acilen işiniz düştüğünde gün içinde vakti müsait bir oto elektrikçi bulmanız  zor. 
Oto sanayi sitesi şehrin ihtiyacına karşılık verecek şekilde geliştirilmeli. Oto sanayi esnafından ihtiyacı olanlara eğitimli, teknik donanımlı elemanlar sağlanmalıdır.

Bir önceki trafik başlıklı yazımızda ve bu yazımızda temas ettiğimiz problemlerin giderilmesi için kamuda; kontrol, denetim, teknik personelin desteklenerek aralıksız daha iyi hizmet sunmaları sağlanmalıdır.

Sağlıklı, huzurlu sürüşler, ferah, konforlu bir trafik için bütün gücüyle çalışan trafik, karayolları ve büyük şehir belediyesi personeline teşekkür ediyoruz.

Her şey daha güzel, daha iyisi için. Örnek şehir olma yolunda Erzurum için.