Nizamettin KORUCU


TRAFİK

Yakın geçmişte eskilerin bir tabiri vardı " İnsandan çok araba var"diye Bu söz bugünlerde tam yerini buluyor galiba


Yakın geçmişte eskilerin bir tabiri vardı " İnsandan çok araba var"diye  Bu söz bugünlerde tam yerini buluyor galiba. Özellikle otomobil binek türü olmak üzere araç sayısı gerek ülkemizde, gerekse ilimizde büyük rakamlara ulaştı. Artan araç sayısı birçok meseleyi de beraberinde getirdi. Hepinizin şu anda en başta düşündüğünü tahmin ettiğim park meselesi. Aracınızla park yeri bulmak için gideceğiniz yerin mesafesi kadar ayrıca bir tur atıyorsunuz şehir içinde. Çoğu zaman bunca emeğe rağmen yine de park yeri bulamadan gerisin geri dönüyor, yada işinizin olduğu yere çok uzakta bir alanda park etmek zorunda kalıyorsunuz. Birçok sürücü de alel usul park yaparak ya yaya kaldırımlarını işgal ediyor, ya bir başka aracının çıkış yolunu kapatıyor, ya kavşak başlarında tehlikeli park ediyor, ya çoğu zaten dar olan yollarda çift sıra düzensiz park yapıyor. Bütün bunlar şehirde gerek yayalara, gerek sürücülere, gerek ilgili kamu kurumlarına bir çok müşkülat , eziyet, zaman ve enerji kaybına yol açarak şehirde katmerli bir sıkıntı oluşturuyor. Çaresi var mı? Var elbette. İlgili ve yetkili bütün kamu ve özel kurumlar bir araya gelerek çözüm yollarını münazara, mütalaa ederek meseleyi kısa, orta ve uzun vadede halledebilirler. 
Gelelim trafikte ikinci mesele sürücü hatalarına;  hepimiz sık sık şahit oluyoruz; kırmızı ışık ta geçmek, yaya önceliğine uymamak, hız sınırına  ve trafik işaretlerine uymamak, şerit ihlali yapmak. 
Epey problem saydık. Tabi sürücülerin yaptıkları bütün bu hataların, ihlallerin yasalarda, yönetmeliklerde bir müeyyidesi, bir cezası var. Lakin bu cezaların birçoğu para cezasına dayanıyor ve zaman zaman para cezalarının artması dahi meseleyi çözmeye yetmiyor. Peki ne yapmalı. Bunun için gelişmiş ülkelerdeki trafik uygulamalarına göz atmalı ve bizim için acil olan gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı.
Benim aklıma gelen fikir babında bir kaçını yazayım. Mesela bir yıl içinde ilk kez kırmızı ışık ta geçen bir araç üç gün trafikten men edilebilir. Aynı hatayı ikinci kez yapanlar için bu süre bir hafta, üçüncü kez yapanlara bir ay, dördüncü kez kırmızı ışık ihlali yapanların ehliyetlerine bir yıl el konulabilir.
Yine bazı sürücüler adeta trafik magandası gibi  araç kullanıyorlar, mesela; seyir halinde iken makas atmak, sık sık gereksiz şerit değiştirmek, şehir içinde ve sokak arasında sürat yapmak, sorumsuzca tehlikeli park yapmak, hatalı sollamak, aşırı sürat yapmak gibi. Bu tür hataları belirgin yapan sürücüler tekrar sürücü eğitimine sokulmalı, bu eğitimin sonunda psikolojik testten geçirilmeli ve sınava tabi tutulmalı. Yetersiz olanların ehliyetleri iptal edilebilir. 
Mesele çok uzun. Son bir hususu da yazarak yazımızı bitirelim. Trafikte yetersiz ve bozuk yollar, levhalar, trafik ışıklarında süre ayarı problemleri, güvenlik yetersizliği olan güzergahlar. 
Umarız ve dileriz trafikte mutlu bir şehir ve ülke olmak için daha fazla çaba , tedbir, çözüm, düzenleme yapılır. Huzurlu ve sağlıklı sürüşler, ferah bir trafik hepimiz için elzemdir.
Kalın sağlıcakla.
Nizamettin Korucu